maandag 26 februari 2024
25 C
Paramaribo
5.6 C
Amsterdam
4.5
(2)

Realiteit= good, bad & ugly (Gonini, tingi fowru en oso fowru)

lees ook ...

PTC-delegatie bespreekt samenwerking met Santokhi voor ontwi...

Een delegatie van het Polytechnic College Suriname (PTC) heeft een ontmoeting gehad met president Chandrikapersad Santokhi om te praten over de rol van de onderwijsinstelling bij de ontwikkeling van h...

Kritiek en lessen uit het verleden moeten er zijn. Maar alles bestaat uit de good, the bad and the ugly, het goede, het slechte en het vreselijke. Dus het is deprimerend, onevenwichtig en tendentieus om negatief te schrijven over verleden of heden, zonder een reele en oplossingsgerichte visie. Dat noem ik tingi fowru gedrag.

Niet oplossingsgericht
Te vaak hebben politici en media het roddelniveau van de mofokoranti, maar geen oplossingen. Ze gaan op in de waan van de dag en over de toekomst praten zij (met name Santokhi) in valse hoop en loze beloftes. Praatjes vullen geen gaatjes. Twee praktische voorbeelden: Als Edward Belfor oplossingsgericht was zou hij een goed deel van zijn tijd en geld besteden aan het laten planten van kersebomen en kopen van koelcontainers om zo 50 serieus plantende vrouwen in het bosland een maandsalaris te kunnen geven door kersen export (zijn eigen voorbeeld van wat mogelijk is) En als Etnel vorig jaar 1000 schooltassen kon laten maken, zou de productie dit schooljaar tot zeker 5000 stuks moeten groeien.

De arend
De arend vliegt hoog en ver. Wat de aka (of gonini) het meest onderscheidt van andere dieren zijn vooral de ogen om ver te zien en de machtig brede vleugels om hoog te vliegen. Vooral zijn scherpe visie maakt hem tot de koning der vogels. Hij of zij jaagt alleen, door een duikvlucht, regelrecht naar zijn doel (prooi). Een roofvogel als een arend lijkt niet zo helemaal leuk als goed voorbeeld, maar in de Bijbel vergelijkt God zichzelf met een arend (of een leeuw, koning der landdieren) In het wapen van Amerika, Duitsland en die van Indonesie staat de arend centraal en staat voor kracht en macht, overzicht en inzicht.

Een goede leider is als een arend. Ook voor een goede opinieleider geldt dat. Sharda Ganga vind ik een goed voorbeeld daarvan, Gail Eyk en wie weet ook de Organic group. Hij of zij heeft een uitstekende visie, communiceert helder en duidelijk, waardoor jij ook scherp het doel ziet en er recht op af gaat. De leiders leven in met een doelgerichte missie, met een visie, geen kippen competitie. De leider is waakzaam, heeft een arendsoog, gaat recht op het doel af, verblijft onder de vleugels van de Almachtige Arend.

De boom herkent men aan zijn vruchten (nog zo’n Bijbelse uitdrukking, sang; Sranan Peyri is Gods-vruchtig vandaag) hoe is het leven van de leider tot nu toe, wat is zijn of haar resultaat tot nu toe, (track record) welke vruchten plukken wij, de gemeenschap en onze kinderen vandaag de dag en morgen daarvan. Deze vragen moeten we stellen om in de toekomst voor onszelf goede leiders kiezen. Ze zijn er, zulke knappe en constructieve Surinamers, in Su en in Nederland. Al moeten we ze zoeken met een kaars, moeten we ze opsporen, want een zakenkabinet van arenden zal stukken beter zijn dan de kippige tingi fowru’s die we nu hebben.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Suriname, Z-Breaking news nieuws »

meest gelezen

HomeColumnRealiteit= good, bad & ugly (Gonini, tingi fowru en oso fowru)