dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
4
(2)

Rasoelbaks na zes jaar officieel Hofpresident

lees ook ...

Jogi pleit voor sluitingstijden bedrijven

De districtscommisarissen hebben zonder enig overleg met het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport de sluitingstijden van winkels vervroegd, terwijl men nu toerisme wil stimuleren. Volksverte...

Rechter Iwan Rasoelbaks is vanaf gisteren officieel president van het Hof van Justitie. Hij heefft sinds 2014 waargenomen in deze functie. De plechtigheid heeft gisteren plaatsgevonden op het presidentieel paleis, waar Rasoelbaks is beëdigd door president Chan Santokhi. Volgens het staatshoofd geschiedt de beëdiging van Rasoelbaks op unanieme voordracht van de vergadering van het Hof van Justitie, wat betekent dat zijn benoeming breed gedragen wordt binnen de rechterlijke macht.

Hofpresident Rasoelbaks zegt dat het hof en de regering een verstandig besluit hebben genomen om de functie van president van het Hof van Justitie definitief in te vullen. “Elk zichzelf zelf respecterende natie laat geen functie open. Ik apprecieer het dat zowel de regering als het hof voor mij hebben gekozen, ik waardeer het,” zegt hij.

President Santokhi benadrukte dat het aan deze regering niet is voorbijgegaan dat de rechtsgeleerde een ware transformatie op poten heeft gezet binnen het functioneren van de rechtspraak en de rechterlijke organisatie. Behalve de benoeming van de hofpresident zijn er ook personen beëdigd tot leden en plaatsvervangend leden van het Hof van Justitie.

“De capaciteitsversterking is van groot belang voor het effectief functioneren van de rechterlijke macht, maar het is nog steeds een druppel op een gloeiende plaat. De wetgeving praat over minimaal 40 rechters, wij hebben nu 29. Ik betreur het dat een collega is komen te ontvallen vóór haar beëdiging. Er moet nog verder gewerkt worden aan het versterken van de capaciteit van het hof om snelheid te kunnen geven in de rechtspraak, daar draait het om, ”aldus de Hofpresident.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

7 REACTIES

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRasoelbaks na zes jaar officieel Hofpresident