zondag 23 juni 2024
30 C
Paramaribo
20.7 C
Amsterdam
0
(0)

Rapport NCD en MH Investment Case gepresenteerd

lees ook ...

Brunswijk: “ABOP zal sterk scoren in Nickerie”

Ronnie Brunswijk, voorzitter van de politieke partij ABOP, zegt ervan overtuigd te zijn dat zijn partij in mei 2025 een goede beurt zal maken in Nickerie. Brunswijk baseert zijn optimisme op het grote...

Het rapport van de Investment case ter preventie en bestrijding van Niet-Overdraagbare Aandoeningen (NCD’s) en mentale stoornissen in Suriname werd op vrijdag 08 juli 2022 uitgebracht door de Pan American Health Organization (PAHO/WHO) in samenwerking met de United Nations Development Programme (UNDP) (United Nations Interagency Task Force for NCDs) en de RTI International.

Bovengenoemde organisaties zijn in 2020 gestart met een ‘NCD and Mental Health investment case’ in Suriname om een evaluatie te maken van de kosten die gepaard gaan met het opschalen van preventie en controle interventies voor de NCDs en mentale gezondheid. Tevens te evalueren welke kosten ermee gepaard gaan indien de interventies niet worden opgeschaald. Het geeft eveneens een schatting van de gezondheid en economische voordelen van de investeringen in NCDs en mentale gezondheid.

Door middel van coördinatie van het Ministerie van Volksgezondheid hebben een nationaal en internationaal team gewerkt aan de investment case waaraan diverse actoren hun input gaven. De resultaten van de investment case wezen uit dat de belangrijkste gezondheid categorieën jaarlijks 2.6 biljoen aan economische en sociale verliezen veroorzaken. Door de interventies te implementeren die worden voorgesteld in het rapport van de investment case kunnen er in de komende 15 jaar in Suriname meer dan 3500 levens gered worden en kan er SRD 2.0 biljoen aan sociale en economische winst optreden.

De investment case kan gebruikt worden om gedetailleerde budgetten en plannen te ontwikkelen en prioriteiten te stellen om middelen toe te kunnen wijzen. Om het NCD en geestelijke gezondheidszorg probleem aan te pakken is er een multisectorale aanpak vereist en het Ministerie van Volksgezondheid werkt daarom met belangrijke actoren gezamenlijk hieraan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRapport NCD en MH Investment Case gepresenteerd