Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Ramona Main Miss Bende Waka 2019

Geplaatst

op

door

In een drukbezet BEP – centrum is de 23 – jarige Ramona Main bekroond tot Miss Saamaka. Ramona is afkomstig uit het gebied Amakkakonde in het district Sipaliwini. De nieuwsredactie van Culturu.com was aanwezig en heeft het volgende verslag gemaakt.

2 Reacties

2
Reageer op dit artikel

1000
main

geweldig

Harold

mooi mooi mooi
ai mi geniet thanksAdvertentie

Suriname

Stopzetting export sopropo naar Europese Unie klap voor vereniging van exporteurs

Geplaatst

op

door

Het stopzetten van de export van verse sopropo naar de Europese Unie (EU) is als een klap aangekomen binnen de sector. De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) is zeer teleurgesteld. Sopropo maakt ongeveer 35% uit van de hoeveelheid van verse groenten en fruit, die de leden van de vereniging per luchtvracht exporteren naar Nederland.

Vanaf morgen, 14 december, is het verboden sopropo naar de EU te exporteren. De maatregel maakt deel uit van de strengere regels over de invoer van verse groenten en fruit in de EU om “instroom van schadelijke organismen” binnen de unie te voorkomen.  De nieuwe regelgeving is sinds 2016 aangekondigd en gaat morgen deels in. Sopropo staat op de lijst van hoge risico planten. Als Suriname voldoet aan een aantal eisen, kan de export van dit product weer op gang komen.

In een verklaring spreekt de VEAPS haar teleurstelling uit, dat ondanks de inspanningen in de afgelopen vijf maanden er geen uitzondering voor de export van sopropo naar de EU is gerealiseerd. Exporteurs en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben in de afgelopen maanden hard gewerkt aan training van de boeren.

De vereniging zegt dat het verbod een enorme klap is voor de lokale productie. Zij vraagt zich af hoe Suriname zich in de afgelopen drie jaren niet adequaat heeft kunnen voorbereiden op een maatregel om dit probleem te voorkomen. De actie vanuit het ministerie van LVV kwam pas in juli 2019. “Hierin schuilt de kern van het probleem van onze overheid in de afgelopen jaren.”  De overheid moet volgens de VEAPS meer faciliterend optreden naar de nationale producenten, waardoor de zo broodnodige diversificatie van onze productie gestalte kan krijgen.

Wat de vereniging ook tegen de borst stuit, is dat een EU-nota van 26 september 2019 met een technisch dossier over sopropo het ministerie van LVV niet heeft bereikt. Volgens informatie van de VEAPS heeft de EU een nota afgegeven aan de Surinaamse ambassade in Brussel en de EU-post te Georgetown. Na speurwerk van LVV begin december, is men erachter gekomen dat de nota het ministerie niet heeft bereikt. Dit is volgens de VEAPS reden geweest dat het ministerie niet ruimschoots voor de ingangsdatum van de strikte EU-regels  kon inspelen  op de additionele vragen van de EU.

De overheid is opgeroepen om al haar middelen in te zetten voor het beschermen van de exportmarkt van verse groenten en fruit naar de EU. Ook is gevraagd om de ingezette dialoog met de EU verder te intensiveren, waarbij de diplomatieke kanalen maximaal worden ingezet.

Lees verder

Suriname

Suriname en Kenia verdiepen bilaterale relatie

Geplaatst

op

door

De minister van Buitenlandse Zaken (Buza) Yldiz Pollack-Beighle, is op uitnodiging van haar Keniaanse collega, Monica Juma, op werkbezoek voor een bilaterale bespreking. Deze bespreking is op 11 december gehouden.

Suriname beoogt met dit bezoek concrete invulling te geven aan de bilaterale relatie tussen beide landen en met de landen van het Afrikaanse continent. De ontmoeting komt als resultaat uit het gesprek tussen de presidenten Bouterse en Kenyatta op 26 november.

Deze bilaterale ontmoeting heeft geresulteerd in de ondertekening van drie documenten. Het gaat om een raamwerkovereenkomst voor vriendschap en samenwerking, een overeenkomst over vrijstelling van de visumplicht. Ook het Memorandum van Understanding (MoU) over de totstandkoming van een Politiek Consultatie Mechanisme tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken, werd getekend.

Op kort termijn zal een niet-residerende ambassadeur van de Republiek Suriname, voor de Republiek Kenia worden benoemd. Ook zal Kenia overwegen in Suriname een ambassade te vestigen. De geïdentificeerde gebieden van samenwerking tussen beide landen zijn onder andere milieu, handel en economie, voedselveiligheid en een driehoek samenwerking op het gebied van landbouw, toerisme, cultuur, onderwijs- en capaciteitsversterking, lucht- en maritieme connectiviteit, sport en uitwisseling tussen beide volkeren.

Volgens minister Pollack-Beighle zal de samenwerking beide landen in staat stellen, om hun ervaringen en capaciteiten uit te wisselen op diverse gebieden en kan een betere benutting van de Zuid-Zuid relatie plaatsvinden. De Keniaanse bewindsvrouw heeft het belang van solidariteit geaccentueerd in het ondernemen van acties op multilateraal vlak.

Verder is door beide bewindsvrouwen benadrukt, dat er niet alleen gewerkt moet worden aan de verbetering van de relaties en het contact tussen Caricom en Afrika, maar ook binnen de relatie ACP-EU en het post-Cotonou traject. De ACP zal een sterkere positie moeten innemen.

De Surinaamse delegatie heeft de activiteiten in verband met de viering van de 56ste Onafhankelijkheidsdag van de Republiek Kenia op 12 december bijgewoond. Suriname en Kenia zijn op 24 september 2019 diplomatieke betrekkingen aangegaan en zullen deze relatie gericht verder inzetten ten bate van beide volkeren.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen