dinsdag 28 mei 2024
25 C
Paramaribo
12.3 C
Amsterdam
4
(1)

Ramdin:”Markante ommekeer in relatie Suriname en Nederland vanaf aantreden regering”

lees ook ...

Leerrijke ervaring voor leerlingen uit Matawaigebied bij Kab...

Leerlingen van de Openbare School (OS) Poesoegroenoe en Nieuw Jakobkondre uit het Matawaigebied hebben een bijzonder leerrijke ervaring opgedaan tijdens een bezoek aan vicepresident (vp) Ronnie Brunsw...

De Nederlandse premier, Mark Rutte, brengt een formeel tegenbezoek aan Suriname. Zijn bezoek volgt na dat bezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan Nederland in september 2021, zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

Vanaf het aantreden van de regering-Santokhi is er een markante ommekeer in de relatie tussen beide landen die een bijzonder historische band hebben. Het bezoek van het Surinaamse staatshoofd aan Nederland in 2021 stond in het teken van het versterken en verbreden van de bilaterale relatie.

President Santokhi had zijn opwachting gemaakt bij koning Willem-Alexander en had ook een breedvoerige deliberatie met premier Mark Rutte. Op ministerieel niveau zijn er toen ook afspraken gemaakt en intentieverklaringen getekend. Met bijvoorbeeld de luchthaven Schiphol en het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, AUMC, zijn er afspraken gemaakt voor verregaande samenwerking.

Het bezoek van premier Rutte toont de bereidwilligheid vanuit Nederlandse zijde om de hernieuwde relatie naar een hoger niveau te tillen. Minister Ramdin merkt op dat de regeringsleiders van beide landen behalve een bilateraal gesprek ook een evaluatiegesprek gesprek zullen hebben over de huidige samenwerking. “Het is belangrijk om te weten waar we staan en wat beter kan”. De bewindsman geeft verder aan dat het visumbeleid hoog op de agenda staat van de Surinaamse regering.

De Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher maakt ook deel uit van de delegatie van premier Rutte. Zij zal een ontmoeting hebben met minister Ramdin en een overleg met het maatschappelijk middenveld. Rutte bezoekt ook het parlement.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRamdin:"Markante ommekeer in relatie Suriname en Nederland vanaf aantreden regering"