zondag 3 december 2023
31.6 C
Paramaribo
1.1 C
Amsterdam
0
(0)

Ramdin spoort aan tot tactische allianties bij Italië-LatAm-Caribbean conferentie

lees ook ...

First lady en Indiase ambassadeur realiseren “Every St...

Op maandag 27 november hebben first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry en de ambassadeur van India in Suriname, Shankar Balachandran, het project "Every Student a Computer" succesvol afgerond. Dit init...

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) nam op uitnodiging van zijn Italiaanse collega, Antonio Tajani, minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, deel aan de 11e Italië, Latijns-Amerika en Cariben Conferentie op vrijdag 13 oktober 2023 in Rome, Italië.

Dit tweejaarlijkse evenement, georganiseerd door het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking in samenwerking met de Italo-Latin-American International Organisation (IILA), heeft als doel de relaties met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te versterken en te evalueren. Het omvat thema’s als diplomatieke groei, het bevorderen van investeringen en het creëren van gelijke en voordelige partnerschappen voor alle betrokken partijen, samenwerking in de strijd tegen georganiseerde misdaad en op het gebied van justitie en veiligheid, evenals samenwerking op het gebied van cultuur, academie en wetenschap en technologie.

De editie van 2023 richtte zich op het herstarten en versterken van politieke betrekkingen met de regio om gezamenlijk de nieuwe mondiale uitdagingen aan te gaan. De conferentie bestond uit twee thematische sessies: de eerste gericht op ‘Italië en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied: de uitdagingen van een veranderende wereld’, die als doel had samenwerkingsmogelijkheden te onderzoeken in het licht van nieuwe mondiale uitdagingen zoals de klimaatcrisis, waardeketens, energie en voedselzekerheid.

De tweede sessie draaide om ‘Samengroeien’ en legde de nadruk op groeiplannen en gelijkwaardige partnerschappen. Dit werd gevolgd door een evenement gewijd aan juridische diplomatie, waarbij de hoofden van nationale rechtshandhavingsautoriteiten samenwerkingsmogelijkheden bespraken op cruciale gebieden van justitie en veiligheid.

Vanuit de Caraïbische regio werd onder andere gepleit voor gezamenlijke aanpak van gemeenschappelijke vraagstukken, waaronder voedselveiligheid en -zekerheid, en de overgang naar hernieuwbare energie voor energieopwekking.

Tijdens zijn toespraak benadrukte minister Ramdin dat nu meer dan ooit de tactische allianties moeten worden versterkt om de vele crises waarmee landen in de Caraïbische regio te maken hebben aan te pakken, en wel door middel van solidariteit en partnerschap. “Lidstaten moeten samenwerken om de productie te verhogen en zo minder afhankelijk te zijn van leningen,” aldus de minister.

De minister gaf ook aan dat Suriname streeft naar het starten van offshore olieproductie in 2028 en dat Suriname, als een koolstof-negatief land, mogelijk het eerste land kan worden dat koolstofkredieten verkoopt, wat de benodigde middelen kan opleveren om ontbossing tegen te gaan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRamdin spoort aan tot tactische allianties bij Italië-LatAm-Caribbean conferentie