woensdag 19 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
0
(0)

Ramdin lanceert herdenking van 45 jaar bilaterale relatie tussen Suriname en Cuba

lees ook ...

Twintig jaar Wereldbloeddonordag

   De Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis viert vandaag de 20e verjaardag van Wereld Bloeddonordag. Het thema van dit jaar is: 20 years of celebrating giving: thank you blood donors!”...

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft officieel het startschot gegeven voor de activiteiten ter herdenking van de 45-jarige bilaterale relatie tussen Suriname en Cuba, die op 31 mei 1979 begon.

Minister Ramdin benadrukte de langdurige en vruchtbare samenwerking tussen de twee landen, waarbij hij verwees naar de historische betrekkingen en de voortdurende samenwerking op gebieden zoals onderwijs, landbouw en gezondheidszorg. Hij prees ook de rol van mensen-tot-mensen contacten en uitte trots over de bijdrage van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij, Fly Allways, aan het verbeteren van de connectiviteit tussen Suriname en Cuba.

“Dankbaar zijn we voor de educatieve steun en training, met name voor de opleiding van onze studenten in Cuba, van wie sommigen nog steeds daar studeren. Deze educatie heeft gedurende vele decennia aanzienlijk bijgedragen aan onze capaciteitsopbouw en blijft een cruciale rol spelen in de sociale en economische ontwikkeling van Suriname,” verklaarde de minister.

De minister uitte ook zijn diepe dankbaarheid voor de humanitaire inzet van Cubaanse artsen, medisch specialisten, medische technici en verpleegkundigen, vooral tijdens de uitdagende tijden van de COVID-19 pandemie.

Ambassadeur van Cuba, Fakri Rodríguez, benadrukte de vooruitgang sinds de oprichting van de bilaterale betrekkingen op 31 mei 1979. Hij benadrukte het belang van de historische context van de beslissing van Suriname om relaties met Cuba aan te gaan, vooral gezien de inspanningen van de CARICOM-landen om solidariteit met Cuba te tonen tegenover het isolementbeleid van de Verenigde Staten.

Minister Ramdin noemde ook enkele hoogtepunten, waaronder het bezoek van President Santokhi aan Cuba in september 2023 en het bezoek van de voorzitter van De Nationale Assemblee, Marinus Bee, eind mei als onderdeel van de herdenking van de 45-jarige betrekkingen.

In Suriname zullen verschillende activiteiten plaatsvinden in mei, waaronder een kunsttentoonstelling in Art Gallery Readytex, een film documentaire in het Braziliaans-Suriname Cultureel Centrum en een Cuba-dag in Sana Budaya.

Minister Ramdin bedankte de ambassadeur voor zijn inspanningen om deze herdenking mogelijk te maken en benadrukte het belang van het voortzetten en versterken van de relatie tussen Suriname en Cuba.

Jij

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRamdin lanceert herdenking van 45 jaar bilaterale relatie tussen Suriname en Cuba