vrijdag 23 februari 2024
29 C
Paramaribo
8.3 C
Amsterdam
0
(0)

Ramdin: Grensconflicten vragen om professionele dialoog, geen politieke manoeuvres

lees ook ...

Gi Sranan verzorgt Trainingsprogramma Integere Leiders (2)

Gi Sranan is een initiatiefgroep van zeven senioren proffesionals die belangeloos een bijdrage gaan leveren aan beter, deugdelijk openbaar bestuur. Dit willen zij doen door Surinamers met de ambitie o...

Tijdens een persconferentie op 12 december heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) de noodzaak van nationale consensus benadrukt bij het bespreken van vraagstukken met betrekking tot het Surinaamse territorium. De bewindsman heeft aangegeven, dat het persmoment is georganiseerd om de media en het Surinaamse volk zo transparant mogelijk te informeren over grenskwesties.

Minister Ramdin heeft specifiek aandacht besteed aan de controverse tussen Guyana en Venezuela over het Essequibo-gebied. Hij waarschuwt dat grenskwesties potentieel conflictueus kunnen zijn, variërend van verbale confrontaties, media-incidenten tot diplomatieke geschillen, en zelfs ernstige militaire conflicten.

De minister benadrukt het belang van dialoog, verwijzend naar de geschiedenis waarin grensproblemen werden opgelost aan de onderhandelingstafel. De bewindsman stelt dat onduidelijkheid over grenzen diverse gevolgen kan hebben, waaronder impact op personenverkeer, bemoeilijking van economische samenwerking en zelfs het risico op militaire conflicten tussen landen.

Minister Ramdin pleit voor volwaardige naties die bijeenkomen om op basis van argumenten en historische documenten constructief te discussiëren. Hij benadrukt het belang van professionaliteit in het omgaan met grenskwesties, vooral gezien de vele grenssituaties in Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied.

De minister waarschuwt tegen politieke inmenging in grenskwesties en benadrukt het belang van het vermijden van emotionele reacties en sentimenten. Hij onderstreept dat territoriale aangelegenheden, vanwege de nationale consensus, niet moeten worden gebruikt voor politieke doeleinden.

Minister Ramdin benadrukt dat Suriname deel uitmaakt van de wereld en de regionale blok Caricom en dat bepaalde kwesties niet bilateraal, maar regionaal moeten worden besproken. Hij wijst er echter op dat het nationale standpunt van Suriname altijd duidelijk wordt uitgedrukt en gepresenteerd, rekening houdend met internationale verdragen met betrekking tot grenskwesties.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRamdin: Grensconflicten vragen om professionele dialoog, geen politieke manoeuvres