vrijdag 31 maart 2023
30 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
0
(0)

Ramdin onlangs virtueel geparticipeerd aan 51ste OAS vergadering

lees ook ...

Politiepost Boskamp gerenoveerd

De hulppost van de politie in het Vissersdorp Boskamp te Coppenamepunt in het district Saramacca, werd op vrijdag 17 maart jongstleden heropend in aan-wezigheid van de waarnemend Korpschef, Commissari...

Op woensdag 10 november heeft Minister Albert Ramdin van BIBIS, virtueel  geparticipeerd aan de 51ste Algemene Vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Secretaris-Generaal Luis Almagro van de VN organisatie en delegatiehoofden van de permanente waarnemers van de OAS hielden een dialoog met staatshoofden, om standpunten uit te wisselen rondom het thema “Towards Renewal in the Americas”.

De huidige pandemie, mensenrechten, democratie en veiligheid maakten ook deel uit van de besprekingen. Het standpunt van Ramdhin was dat investeringen nodig zijn om een beter, stabieler, vrediger en welvarender Amerika op te bouwen. De onderlinge afhankelijkheid tussen staten moet volgens hem erkend worden op ons halfrond alsook op mondiaal niveau. Ook de onderlinge samenwerking moet een win-win situatie zijn, waarbij geen enkel land achter moet blijven.

Volgens de minister van  Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), moet er zelfs  een nieuwe multilaterale agenda ontwikkeld  worden. Naast economie, moet er ook genoeg gekeken worden naar investeringen, stabiliteit, vrede en politiek. Internationale solidariteit en samenwerking zijn de sleutel tot het opbouwen van een veerkrachtige democratie voor Amerika en een stabiele economie. Verder noemde de bewindsman zaken als versterken van de democratie, de rechtstaat, de electorale systemen en veilige instellingen, die belangrijke zaken  zijn in het bouwen van duurzame landen en samenlevingen.

Focussen op onderwijs, zal ons  een nieuwe cirkel van ontwikkeling brengen, en klimaatverandering met de transitie naar een koolstofvrije economie mogen wij niet uit het oog verliezen. Hij hield ook voor dat Suriname, Panama en Bhutan de eerste drie carbon negatieve landen zijn.

De minister van BIBIS eindigde door te stellen, dat in een nieuw Amerika alle lidstaten gelijk zijn en dat we allemaal van elkaar afhankelijk zijn. Deze Algemene Vergadering is het hoogste orgaan van de OAS, met als voornaamste bevoegdheden de structuur en functies van haar organen te bepalen. Hier wordt ook de agenda van besprekingen bepaald voor het bevorderen van vriendschappelijke betrekkingen tussen de Amerikaanse Staten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRamdin onlangs virtueel geparticipeerd aan 51ste OAS vergadering