maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
0
(0)

Ramadhin waarschuwt tegen bubble tea rage

lees ook ...

Verkeersvlaggen overhandigd aan KPS voor verkeersveiligheid

Op 17 juni 2024 ontving de afdeling Verkeer van het Korps Politie Suriname (KPS) acht verkeersvlaggen, gedoneerd door de Lions Club Paramaribo Central met steun van Haukes NV. Deze vlaggen zijn bedoel...

 Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid maakt zich zorgen om de rage van bubble tea in de gemeenschap, onder vooral jongeren. Hij wil daarom aan de bel trekken ten aanzien van gezondheid, en onverstandig eten ontmoedigen. Scholen zullen voortaan het aanbieden van ongezonde voeding aan scholieren moeten ontmoedigen. Dit kan onder andere leiden tot suikerziekte, wat een ‘last’ kan betekenen voor de volksgezondheid.

Het ministerie heeft hiervoor geprotesteerd bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. “Men moet ophouden ongezonde producten aan te bieden, want wij creëren overgewicht bij onze kinderen en mensen moeten dit beseffen. Ik roep op om bubble tea en alle andere zoete dranken niet te gebruiken, het is een streng advies van mij als bewindsman en arts”, aldus de bewindsman.

Volksgezondheid werkt aan preventie en ontwikkelt nu beleid, waarin voorwaarden worden gesteld aan schoolkantines. “Ik ga niet meer toestaan dat bami en roti ongeconditioneerd worden verkocht.” Het ministerie betrekt het Bureau voor Openbare Gezondheidzorg bij het maken van dit beleid.

De nieuwe voedingspiramide is in december 2022 gepresenteerd met nieuwe voedingsrichtlijnen: minstens acht glazen water per dag, twee tot drie eetlepels groenten, fruit, weinig vet en weinig roodvlees (rund, varken, schapenvlees). De nadruk om weinig roodvlees te eten komt vooral door de mogelijke gevolgen in de vorm van hart- en vaataandoeningen. Dit zijn ‘niet overdraagbare aandoeningen’, en zijn doodsoorzaak nummer één wereldwijd. De World Health Organisation constateert dat 74 procent van de mensheid hieraan sterf. In Suriname is dat hoger en wel 78 procent. Alcohol- en tabakgebruik versnelt dit met twintig procent, samen met overmatig zout gebruik.

Men is zich ervan bewust, dat met de introductie van een nieuwe voedingspiramide en voedingsrichtlijnen het probleem nog niet is opgelost. Gezondheidszorg is een probleem in ons land. Men is nu genoodzaakt de tarieven voor het dyaliseren aan te passen. Dit is meestal het gevolg van levensstijl. Daarom is gezond leven, en daardoor ziekten voorkomen, een noodzaak.

De bewindsman is zich ervan bewust, dat de meerderheid geen toegang heeft tot gezonde voeding om meerdere reden. ”Men is bereid SRD. 50,- te betalen voor een bubble tea, maar SRD 2,50 voor een groente- of fruitplantje om zelfvoorzienend te worden vinden mensen te veel geld en inspanning of de investering die je moet doen om meerdere groenten te gaan verbouwen, zo illustreert de bewindsman een deel van de omstandigheden rond gezondheid.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRamadhin waarschuwt tegen bubble tea rage