maandag 11 december 2023
26.1 C
Paramaribo
9.7 C
Amsterdam
0
(0)

Ramadhin verwacht dat eind januari recordaantal swabs wordt gehaald

lees ook ...

Grensconflict Guyana-Venezuela zorgwekkend volgens Surinaams...

Minister Krishna Mathoera van Defensie uit haar bezorgdheid over de toenemende spanningen tussen de buurlanden Guyana en Venezuela, met betrekking tot het grensgeschil over Essequibo. Tijdens een verk...

De vijfde Covid-golf steekt nu al uit boven de vierde golf met omicron als dominante variant. Dit zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid aan de hand van de huidige statistieken. De verwachting is dat, gezien de testen die dagelijks verricht worden, eind deze maand een recordaantal swabs wordt gehaald.

Volgens Ramadhin zit Suriname medio januari 2022 al op de helft van het recordaantal testen van september 2021, toen de derde golf. De bewindsman ging op donderdag in het parlement in op de huidige Covid-19-situatie. Hij geeft aan dat er voor januari reeds 15.700 testen verricht zijn, wat een percentage van 46.7 betekent.

Minister Ramadhin: “De vierde golf stak met kop en schouders boven de vorige en nu is dat de vijfde golf boven de vierde.” Tot gisteren waren er voor de vijfde golf al ruim 9000 positieve gevallen. Echter is het aantal overledenen niet zo schrikbarend als in de voorgaande golven.

60.000 positieve tests
Vanaf het eerste geval in maart 2020, zijn in Suriname tot 11 januari 2022 ruim 60.000 personen positief getest. Minister Ramadhin zegt dat Suriname in november 2021 uit de vierde golf klom. De versoepeling die het met zich meebracht, heeft niet lang mogen duren aangezien eind december zich wederom een stijging inzette.

Het reproductiegetal bij de start van de vijfde golf was zelfs 9.9, maar is thans gedropt naar 1.4. Tijdens de derde en vierde golf waren er veel opnames in de intensive care units van de ziekenhuizen en zijn ook de meeste overlijdens genoteerd. Deze cijfers zijn nu naar een acceptabelere norm.

Volgens Ramadhin is delta lang de enige variant in Suriname geweest. Uit de laatste batch die voor onderzoek naar Nederland was gestuurd – het betrof materiaal van de laatste week van december – is uiteindelijk de aanwezigheid van omicron in Suriname aangetoond. Omicron lijkt tot op heden de meest dominante variant.

Vaccinatiebereidheid laag
De bewindsman zegt dat de vaccinatiecijfers dagelijks worden bijgewerkt en dat het Outbreak Management Team (OMT) de regering op basis van de statistieken adviseert. Hij merkt ook op dat er genoeg vaccins in voorraad zijn, maar dat er nog veel werk aan de winkel is als het gaat om de vaccinatiebereidheid.

In Suriname is het meest met AstraZeneca gevaccineerd, gevolgd door Pfizer, Sinopharm en Moderna. Moderna is niet meer in voorraad. Aan Sinopharm zijn er nog ruim 57.500 doses, waarvan de voorraad in mei 2023 vervalt.

De voorraden van ruim 17.600 doses AstraZeneca en ruim 7600 doses Pfizer vervallen in februari dit jaar. In Suriname is het Pfizer-vaccin recentelijk volledig vrijgegeven voor de samenleving, dit vanwege de toeloop en de vervaldata. Suriname heeft genoeg beschermingsmateriaal voor zes maanden in voorraad, beweert Ramadhin.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRamadhin verwacht dat eind januari recordaantal swabs wordt gehaald