Onduidelijkheden over het verkiezingsdashboard van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben geleid tot vragen uit de samenleving over afwijkingen tussen het aantal geregistreerde kiezers en het aantal uitgebrachte stemmen. Directeur van e-Government, Prewien Ramadhin, gaf tijdens een persconferentie tekst en uitleg.
Volgens Ramadhin ontstaan de verschillen doordat het turven van opkomst en het tellen van stembiljetten niet altijd synchroon verliepen. “Het gaat vaak om ongeldige stemmen of situaties waarin bijvoorbeeld lid 6 minder heeft geturfd dan het werkelijke aantal stemmers, terwijl lid 8 wel het juiste aantal biljetten heeft geteld,” lichtte hij toe.
Hij benadrukte dat er geen aanwijzingen zijn voor fraude. De afwijkingen zijn eerder het gevolg van praktische problemen: zwakke internetverbindingen, vergeten wachtwoorden en onvoldoende training van invallend personeel. Door het onverwachts uitvallen van eerder getrainde stembureauleden, moesten op het laatste moment nieuwe mensen ingewerkt worden.
Daarnaast hebben sommige stembureauleden vergeten de cijfers definitief te bevestigen op hun tablet, waardoor deze niet geregistreerd zijn in het systeem. Ramadhin stelt dat e-Government uitsluitend verantwoordelijk is voor het verwerken van de aangeleverde data, en geen rol speelt in het fysieke proces op de stembureaus.
Er wordt momenteel nog gewacht op de gegevens van 41 stembureaus. Zodra die verwerkt zijn, zal het dashboard niet meer geüpdatet worden, al blijft het nog wel beschikbaar voor raadpleging. Ramadhin onderstreepte tot slot dat het dashboard juist bedoeld was om transparantie te bieden, maar dat verkeerde interpretaties nu zorgen voor onnodige onrust.