zaterdag 25 maart 2023
30.7 C
Paramaribo
8.7 C
Amsterdam
5
(6)

Raghoebarsing onderzoekt mogelijke corruptieve handelingen Kalaykhan

lees ook ...

President can only explain rising exchange rates on Tuesday

The Surinamese government will not provide an explanation to the National Assembly until Tuesday regarding the dramatic rise in currency exchange rates in Suriname. Marinus Bee, the chairman of the as...

Minister Stanley Raghoebarsing  van Financiën heeft tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement belooft om een onderzoek te verrichten naar mogelijke corruptieve handelingen van gewezen directeur van belastingen, Ismaël Kalaykhan. Kalaykhan wordt in verband gebracht met 3 zaken, die opheldering behoeven volgens assembleelid Stephen Tsang (NDP).

Mede door ondersteuning van Kalaykhan is het een cliënt gelukt om onder andere vrijstelling van invoerrechten van goederen te krijgen. De goederen hadden een waarde van ruim USD 9,5 miljoen. “Wanneer je buiten de wettelijke voorschriften, een consultant maakt tot waarnemend directeur, dan creëer je mazen in de wet. Een directeur is ambtenaar en moet zich afhouden van belangenverstrengeling volgens de Personeelswet, maar deze man is geen ambtenaar”, stelde Tsang.

Het Assembleelid legde ook een beschikking over voor vrijstelling van invoerrechten van 3 graafmachines, ook getekend door Kalaykhan, namens de minister, op 13 december 2022, de dag toen Raghoebarsing beëdigd werd. “Is de minister of tenminste de 2 ministers ad interim, van ROM en Bibis hiervan op de hoogte? Je zou op z’n minst uit egards voor de nieuwe minister moeten wachten om het stuk voor ontheffing te tekenen. Daarnaast, wat is de reden dat de graafmachines worden vrijgesteld voor deze ondernemer? Mogen nu alle graafmachines worden vrijgesteld van belastingen? Wat voor de een geldt moet ook voor een ander gelden. Het lijkt me in ieder geval niet pluis. Graag duidelijkheid.”

Uit een brief blijkt dat Kalaykhan opdracht geeft om de goederencode voor cement te vervangen met een code voor ‘ander Hydraulisch cement’, waarmee volgens Tsang kennelijk een grote lading cement invoerrechtenvrij binnen is gekomen. “Klopt het dat de ondernemer slechts SRD 100 heeft betaald voor de lading? De HS code wordt opgegeven door de exporteur. Het veranderen van een goederencode om invoerrechten te ontduiken, stinkt naar corruptie. Het stuk is getekend op 17 november 2022”.

Toen de regering aan het woord kwam zei de minister dat vrijstellingen op grond van wettelijke voorzieningen worden gegeven. Zo wordt er gebruik gemaakt van artikel 39 lid 1 onder F van de wet tarief van invoerrechten van 1996, artikel 67 van het decreet mijnbouw, artikel 7 van de wet op het statistiekrecht en de beschikking van de minister van financiën en planning van 7 oktober 2022, waarin nieuwe voorwaarden voor gedeeltelijke vrijstelling wordt gegeven voor het invoeren van bedrijfsmiddelen. “Ik ga ervan uit dat zaken richtig zijn geschied, maar ik zal deze 3 zaken nader onderzoeken en verslag doen aan het parlement”, aldus Raghoebarsing. In een reactie zegt Tsang niet tevreden te zijn met het antwoord van de minister. Hij is bang dat de 3 zaken in een doofpot belanden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRaghoebarsing onderzoekt mogelijke corruptieve handelingen Kalaykhan