donderdag 21 september 2023
32.9 C
Paramaribo
15.2 C
Amsterdam
5
(1)

Raghoebarsing: Goed bestuur cruciaal voor vooruitgang en aanpak van ernstige crisis

lees ook ...

Op staande voet ontslag terwijl contract nog loopt

Het Nederlands callcentre CUSTOM CONNECT in Suriname dat als helpdesk fungeert voor een electriciteitsbedrijf in Nederland, ontslaat medewerkers op staande voet, omdat zij te laat aan het werk zijn ge...

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning benadrukte tijdens het eerste Tussentijdse Economisch Debat van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) op 17 juli 2023 het belang van goed bestuur voor vooruitgang. Hij verklaarde dat de regering zich in de afgelopen drie jaar heeft ingezet voor goed bestuur en dat dit ook de focus zal zijn in de komende twee jaar.

Het macro-economisch programma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal worden voortgezet, terwijl de regering ook zal werken aan het herstel van capaciteit, de verbetering van de koopkracht voor de lagere en middenklasse, en hervormingen op diverse gebieden.

Minister Raghoebarsing wees op de gelijkenissen tussen de crisis van 2020 en eerdere crises in 1987, 1991 en 2000. Echter, hij benadrukte dat de crisis van 2020 veel heftiger en grootschaliger was, met ernstige macro-economische verstoringen. De impact was zo ingrijpend dat externe steun noodzakelijk was om de crisis aan te pakken.

Een van de maatregelen om verandering te bewerkstelligen was het implementeren van het Herstelplan, dat oorspronkelijk 184 maatregelen omvatte, maar later werd bijgesteld naar 177. Volgens de minister is 38 procent van de maatregelen voltooid, 53 procent is nog in uitvoering en 8 procent bevindt zich in de voorbereidingsfase, voornamelijk op monetaire gebieden.

Raghoebarsing benadrukt dat het IMF voornamelijk gericht is op macro-economisch herstel, terwijl het Herstelplan veel breder en omvattender is, met aandacht voor de wederopbouw van de sociale en economische structuur en bestuur. Hij complimenteert het Suriname Economic Oversight Board (SEOB) voor het vertalen van financiële cijfers naar begrijpelijke taal voor de gemeenschap.

De bewindsman stelt dat een periode van slecht bestuur moet worden afgesloten, waarbij hij aangeeft dat goed bestuur cruciaal is voor vooruitgang en stabiliteit.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRaghoebarsing: Goed bestuur cruciaal voor vooruitgang en aanpak van ernstige crisis