Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Raadsman Bouterse tekent verzet aan tegen vonnis

Geplaatst

op

door

De advocaat van Desi Bouterse, Irvin Kanhai, gaat verzet aantekenen tegen het vonnis van de Krijgsraad. Dit heeft hij na afloop van de zaak verklaard tegenover journalisten. Hij merkt op dat vanaf het begin het om een politiek proces gaat. 

Kanhai voert aan dat Nederland precies weet wat er is gebeurd in december 1982. Daarom is het archief voor zestig jaar achter slot en grendel geplaatst en wordt er geen openheid van zaken gegeven. De advocaat merkt verder op dat belangrijke getuigenverklaringen door de Krijgsraad zijn genegeerd. Hij noemt onder andere de verklaringen van Peter van Haperen, Ivan Graanoogst en Henk Venoaks. Een rapport over een coupvoorbereiding door slachtoffers die overgelegd was, is door de Krijgsraad terzijde gelegd. 

De raadsman is  niet verrast door de uitspraak. Hij zegt dat Bouterse op vrije voeten blijft totdat in hoger beroep de zaak zal zijn beslecht. Volgens hem kan een hoger beroep wel tien jaar duren. De gemiddelde wachttijd voordat een zaak in behandeling genomen wordt van personen die gevangen zitten, is zes jaar.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Drs. Ir. Ph.D Rabin Gangadin

HET GROTE GELIJK VAN ALBERT HELMAN LUIDT EN KLINKT ALS VOLGT: “Het ontbreekt Surinamers aan karaktervastheid en courage”. In Nederland maken Surinamers zich belachelijk door tegen een onbeduidend fenomeen als zwarte piet te ageren,daarbij veel ernstige vormen van racisme zoals die manifest zijn in de Nederlandse justitie/straftoemeting , de arbeidsmarkt etc. ongemerkt voorbij te galopperen, en in Suriname maakt men zich op wereldniveau belachelijk door een vonnis uit te spreken zonder het lef te hebben het ten uitvoer te leggen.Advertentie

Suriname

Politie neemt lijk dat middernacht werd afgevoerd in beslag

Geplaatst

op

door

De politie van het bureau Kwatta heeft in de vroege ochtend van dinsdag 7 januari het ontzielde lichaam van een manspersoon, na overleg met het Openbaar Ministerie in beslag genomen.

Dit gebeurde nadat de politie een melding kreeg dat er in de late avond van maandag 6 op dinsdag 7 janauri het lijk van een manspersoon die in zijn woning het leven liet via een uitvaart bedrijf werd afgevoerd, nadat een arts de dood officieel had vastgesteld, zonder dat de politie was verwittigd.

Nadat is gebleken dat er geen sprake is van misdrijf, is het lijk wederom afgestaan aan de nabestaanden ter begrafenis.

De politie doet een beroep op de samenleving om, conform de vigerende wettelijke regelingen en protocollen, ten alle tijde de melding te doen van iemand die thuis komt te overlijden. Indien deze melding vroegtijdig wordt doorgespeeld kan ongerief als boven aangegeven worden voorkomen.

Lees verder

Suriname

Akiemboto: data van eminent belang voor ontwikkeling mijnbouwsector

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen heeft het tweede Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) rapport van Suriname in ontvangst genomen. Het document is aan hem overhandigd door Dave Abeleven, in hoedanigheid van voorzitter van de Multi Stakeholders Group, die belast is met de coördinatie van het initiatief. De overhandiging van het document dat handelt over het kalenderjaar 2017, heeft plaatsgevonden in Marriot Hotel. Minister Akiemboto heeft tijdens zijn speech meermaals gewezen op de noodzaak van data. “Data is van eminent belang voor de ontwikkeling van de mijnbouwsector en ook voor de ontwikkeling van het land. Het is van eminent belang om hiermee investeerders aan te kunnen trekken.”

Abeleven, die ook directeur is van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft tijdens zijn toespraak gezegd dat alle stakeholders zich uitermate hebben ingezet om de deadline van 31 december 2019 te halen. Het document is op die bewuste dag op de EITI-website van Suriname gepresenteerd. Ook is deze informatie via de media kenbaar gemaakt in een persbericht. Voor de verschillende stakeholders was het een uitdaging om de deadline te halen. Waar zij over de samenstelling van het EITI-rapport 2016 ruim anderhalf jaar hebben gedaan, hadden zij voor het kalender jaar 2017 slechts 6 maanden de tijd om het document op te stellen.

Om meer vorm te geven aan de communicatie naar verschillende doelgroepen toe, is er een vernieuwingstraject ingezet voor de website. Deze inspanningen zijn bedoeld om de website ietwat interactiever te maken. In het EITI-rapport 2017 zijn ten opzichte van het jaar daarvoor enkele verbeteringen te constateren. Er is namelijk meer data gepresenteerd. In dit rapport is een overzicht van de verschillende mijnbouwbedrijven te vinden. De inkomsten van de staat die voortvloeien uit de investeringen in de mijnbouwsector. Ook exportcijfers zijn hierin verwerkt.

Lees verder

Meest gelezen