dinsdag 29 november 2022
25.2 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
0
(0)

Raad voor het Cooperatiewezen ingesteld

lees ook ...

Recht op protest mag geen ruimte bieden voor wanorde

Het Korps Politie Suriname (KPS) vindt het jammer dat er botsing kwam tussen de betogers en politieambtenaren. Er werd op 25 november  geprotesteerd tegen het beleid van de regering, en het kwam zelfs...

Minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J), Rishma Kuldipsingh heeft de Raad van Coöperatiewezen (RACO) geïnstalleerd bij het Staatsbesluit van 17 mei 1994. De raad werd geinstalleerd ter uitvoering van artikel 33A van de Wet Coöperatieve verenigingen, die als werkarm van het ministerie belast is met het promoten van en begeleiden bij de opzet van coöperaties.

Volgens de International Labour Organization (ILO) worden via coöperaties wereldwijd meer dan een 100 miljoen banen in stand gehouden. Dankzij deze banen wordt bijna een kwart van de wereldbevolking onderhouden. In 2002 werd door de tripartiete partners binnen de ILO de Aanbeveling voor Bevordering van Coöperaties (No. 193) aangenomen. Het wordt nationaal erkend dat een coöperatie een effectief instrument is voor de economische sociale en culturele ontwikkeling van een land. Coöperaties kunnen bijdragen tot de vorming van hechtere en georganiseerde gemeenschappen en tot meer werkgelegenheid, toename van persoonlijke en nationale middelen en inkomen en een zelfstandig en democratisch beheerde economie.

Minister Kuldipsingh heeft aangegeven dat er tot nu toe nog geen eenduidig beleid is met betrekking tot het coöperatie wezen. De raad heeft daarom ook als opdracht meegekregen om alle actieve coöperaties met hun leden en activiteiten in kaart te brengen. Ook zal er een behoefte onderzoek gedaan worden naar expertise die er reeds is en die nog bijgeschaafd moet worden. De bedoeling is dat er ook statistieken worden bijgehouden.

De raad bestaat uit: voorzitter Claudette Etnel (AW&J), secretaris Sandhya Ramdas (AW&J) en de leden Joyce Foort (De Schakel), Ixon Sanamin (ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technische Innovatie), Irene Levant (Transport, Communicatie en Toerisme), Sharron Karsters (Landbouw, Veeteelt en Visserij), Christine Karnadi (Natuurlijke Hulpbronnen), Roy Haverkamp (Federatie van Agrariërs en Landarbeiders), Bhoelai Shamkisoor (Landbouw Coöperatie Kwatta en omstreken).

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRaad voor het Cooperatiewezen ingesteld