zaterdag 1 april 2023
30 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
4
(1)

Raad Internationale Sancties geinstalleerd

lees ook ...

Santokhi supports the Social Army

The motto of the group Social Army, which provided children with a fun day on March 26, 2023, is "Give a little to change a lot." At that event, President Chandrikapersad Santokhi served as the honora...

President Chandrikapersad Santokhi benoemde donderdag jongstleden, de Raad Internationale Sancties voor drie jaren, ingaande 01 november 2021. De instelling van de raad is een aangelegenheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Maar aangezien het staatshoofd de richtlijnen geeft voor het buitenlands beleid, heeft de wet aangegeven dat de Raad Internationale Sancties bij presidentieel besluit in het leven wordt geroepen.

mr. Roy Baidjnath Panday, coördinator van de Project Implementation Unit (PIU) vond de instelling van de Raad “Een stap in de richting om goed antwoord te geven op de vragen van de Caribbean Financial Action Task Force”. De raad is een samenstelling van personen komende uit instituten binnen Suriname, waaronder de Centrale Bank van Suriname (CBvS), het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT), het Openbaar Ministerie (OM), het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en BIBIS.

De noodzaak van dit orgaan vloeit voort uit het gegeven dat de Verenigde Naties een aantal jaren terug bij resolutie van haar Veiligheidsraad landen heeft opgeroepen om organisaties en individuen die zich bezighouden met terrorisme en de financiering hiervan, aan te pakken. Op basis hiervan heeft Suriname wetgeving gecreëerd en thans de raad in het leven geroepen. Middels richtlijnen van deze werkarm zal handhaving plaatsvinden van de VN-resoluties.

Om erop toe te zien dat Suriname ook doet wat is gevraagd door de VN, worden er periodieke evaluaties gehouden, waar de aanstaande Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) er één van is. Deze CFATF staat gepland voor eind februari 2022 tot 11 maart 2022. “Die evaluatie zal ook een stevige paragraaf inhouden over de effectiviteit van het functioneren van de Raad Internationale Sancties,” zegt mr. Baidjnath Panday.

Bij de installatie is gewag gemaakt van het feit dat de raad enigszins verlaat wordt ingesteld. Zo is president Santokhi in overweging gegeven om bij de voorzitter van de vorige raad na te gaan of er mogelijkheden zijn om inzichten en inspanningen die toen zijn gepleegd in een verkorte procedure te doen toekomen aan de nieuwe raad. “De president heeft het in welwillende overweging genomen en er zullen stappen worden gezet zodat deze raad in een rijdende trein kan stappen en voort kan gaan.”

De Raad Internationale Sancties heeft als opdracht meegekregen uitvoering te geven aan het standpunt van de regering tot implementatie van de eerder genoemde resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Zij zal constant overleg hebben met de minister van Buitenlandse Zaken om regeringsstandpunten te verwerken voor uitvoering van de resolutie. Op dezelfde wijze zal de informatiestroom naar de regering geschieden. De raad wordt voorgezeten door mevr. S. Mahadew en bestaat naast mr. Baidjnath Panday uit mr. Adriaansz, mevr. Sita Bindadin-Randjitsing en mr. T. Algoe.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

7 REACTIES

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameRaad Internationale Sancties geinstalleerd