Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Quick Response Team Covid-19

Geplaatst

op

Quick Response Team Covid 19

De Surinaamse overheid heeft een ‘Quick Response Team covid-19’ in het leven geroepen dat erop moet toezien dat de covid-19 regels worden nageleefd. Het Quick Response Team gevestigd op het districtscommissariaat Paramaribo Noord-Oost  is telefonisch te bereiken op het verkorte nummer 105. Minister Kenneth Amoksi van het Ministerie van Justitie en Politie verrichte de openingsceremonie van het eerste QRT team op 05 oktober.

De bewindsman zegt dat er nationaal verschillende maatregelen zijn getroffen waarbij een ieder beperkte bewegingsvrijheid heeft, om de gezondheid binnen de Surinaamse grenzen te waarborgen.  De politie is het orgaan dat moet toezien op de naleving en handhaving van deze maatregelen. Om de druk op de politie te verminderen heeft het ministerie van Justitie en Politie  besloten Quick Response Teams in het leven te roepen.  Deze teams bestaan uit politieambtenaren, militairen, ambtenaren van de bestuursdienst, het ministerie van Volksgezondheid (BOG) en ambtenaren van de dienst Arbeidsinspectie. QRT Noord -Oost  is de eerste in een reeks op te zetten Quick Response Teams.

De hoofdtaak van het QRT is toezien op de naleving van de COVID-19 maatregelen die gelden in Suriname. Alle gevallen waarbij de COVID-19 maatregelen worden overtreden, kunnen  doorgegeven worden op het nummer 105. Dit nummer zal 1×24 uur te bereiken zijn. Minister Amoksie  doet een beroep op de totale samenleving om de COVID-19 maatregelen aldoor in acht te nemen en haar bijdrage te leveren met het doorgeven van informatie.

Hoofdinspecteur van politie, Humphrey Naarden, zegt dat het handhaven van de COVID-19 maatregelen tot nu toe goed verloopt. Hij legt uit dat de meldingen via het Command Center gaan en doorgespeeld worden naar het politiebureau van het ressort waar de overtreding zich afspeelt. De coördinatie van 105 zal ook bij het  Command Center zitten. Met het in het leven roepen van het Quick Response Team verwacht de politiefunctionaris dat de response van de politie veel sneller en effectiever zal geschieden. Hij roept de samenleving op om daar waar de maatregelen niet worden nageleefd, haar burgerplicht te vervullen en 105 te bellen.

Districtscommissaris Ricardo Bhola zegt  dat het aantal besmettingen wel aan het afvlakken was, maar dat er nu  een opwaartse spiraal wordt waargenomen. De regering heeft gemeend niet langer aan de kant te blijven staan maar  heeft besloten deze een halt toe te roepen.  Het commissariaat krijgt veel meldingen binnen van overtredingen van de maatregelen. DC Bhola ondersteunt daarom het initiatief volledig en zal er voor waken dat alles volgens wet en recht gebeurt.  – culturu.com

 

 

 

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen