Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

PVDA lid Ramsodit wil dat visumplicht voor Surinamers wordt afgeschaft

Geplaatst

op

Ramon Ramsodit voelde zich een tweederangsburger toen hij een bezoek aflegde aan de Nederlandse ambassade in Suriname en zag dat Surinamers in de rij stonden te wachten op een visum om Nederland in te mogen. Dit laat hij vandaag weten aan dnieuws.com.

Voor het aanvragen van een visum moet men eerst een persoonlijk gesprek voeren op de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Omdat het verwerksysteem met regelmaat overbelast is ontstaan er ook vaak langer wachttijden. Pure bureaucratie vindt Ramsodit.

Er zijn veel één ouders die in Suriname zijn achtergebleven waarvan hun kinderen in Nederland wonen. Zij krijgen een visum voor maximaal 90 dagen. Daarna moeten zij verplicht terugkeren naar Suriname om vervolgens na 30 dagen weer een nieuw visum aan te mogen vragen. Het is voor deze groep ouders een marteling om op deze manier heen en weer te reizen om hun kinderen te mogen zien. Ramsodit hoopt dat Nederland inziet dat dit een ongelijke behandeling is gezien het hier gaat om voormalige rijksgenoten.

Volgens het PVDA lid voelen een aantal PVDA prominenten en de Tweede kamerleden er wel wat voor om het visum voor Surinamers af te schaffen. Het grootste probleem is dat het voorstel vanuit Suriname moet komen en gezien de huidige band met Nederland ligt dit momenteel gevoelig.

Ramsodit zou volgens zeggen samen met SP lid Harry van Bommel hebben afgesproken dat wanneer de PVDA en SP in de regering komen zij dit probleem gaan oplossen. Ramsodit vindt dat Surinamers visumvrij naar Nederland voor vakantie of familiebezoek mogen reizen en dat dit ook moet gelden voor studenten van de Open Universiteit in Nederland.

4 Reacties

4 Reacties

 1. kyoto

  donderdag 15 september 2016 at 13:44

  lekker makkelijk. laat de kinderen naar Suriname gaan dan kost het Su niks, en brengt het geld in het laatje.

 2. Ruben

  donderdag 15 september 2016 at 18:39

  Dat klopt echt niet wat hij hier beweert. Mijn moeder woont in Suriname en krijg afgelopen jaar gewoon 5 jaar visum op mijn verzoek. Dus Ramsodit eerst controleren, het is echt geen probleem.

 3. R.R.

  zondag 18 september 2016 at 19:48

  Dat je moeder een visum heeft gehad dat 5 jaar geldig is, wil dat niet zeggen dat ze 5 jaar mag blijven in Nederland. Ze mag maximaal 90 dagen blijven en dan moet ze terug naar Suriname. in sommige gevallen mag ze haar verblijf verlengen met nog 3 maanden. Op het visum staat ook hoe vaak je op dat visum kunt reizen, 01 entry 02 entry etc of multiple entry (M). Heb je een visum dat 5 jaar geldig is maar, met 01 entry dan kun je met dat visum binnen de 5 jaar dat het visum geldig is, 1 keer mee reizen . Met een multiple entry mag je dat visum meerdere keren gebruiken binnen die 5 jaar. In praktijk geeft de Nederlandse Ambassade een visum af die tenminste geldig is voor de duur van het verblijf in Nederland (meestal 90dgn, met 01 entry).

 4. Bon

  dinsdag 27 september 2016 at 10:44

  als men een visum nodig heeft, 1 lange wachtrij daar bij de Nederlandse Ambassade .
  en dan is het niet zeker als je ook geholpen word want die rij is lang.
  elke Surinamer heeft een famililid in Nederland.
  mooi zou zijn als er een wet kwam,
  wie voor 1975 geboren is zou gewoon naar Nederland moeten kunnen reizen zonder een visum zo ook visa versa een ieder die in Suriname geboren is zou gewoon zonder een toeristen kaart Suriname in moeten kunnen .
  Is Nederland ons dat niet verplicht nadat die mensen jaren onder de Nederlandse vlag gewerkt hebben.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen