Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

PVDA lid Ramsodit wil dat visumplicht voor Surinamers wordt afgeschaft

Geplaatst

op

Ramon Ramsodit voelde zich een tweederangsburger toen hij een bezoek aflegde aan de Nederlandse ambassade in Suriname en zag dat Surinamers in de rij stonden te wachten op een visum om Nederland in te mogen. Dit laat hij vandaag weten aan dnieuws.com.

Voor het aanvragen van een visum moet men eerst een persoonlijk gesprek voeren op de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Omdat het verwerksysteem met regelmaat overbelast is ontstaan er ook vaak langer wachttijden. Pure bureaucratie vindt Ramsodit.

Er zijn veel één ouders die in Suriname zijn achtergebleven waarvan hun kinderen in Nederland wonen. Zij krijgen een visum voor maximaal 90 dagen. Daarna moeten zij verplicht terugkeren naar Suriname om vervolgens na 30 dagen weer een nieuw visum aan te mogen vragen. Het is voor deze groep ouders een marteling om op deze manier heen en weer te reizen om hun kinderen te mogen zien. Ramsodit hoopt dat Nederland inziet dat dit een ongelijke behandeling is gezien het hier gaat om voormalige rijksgenoten.

Volgens het PVDA lid voelen een aantal PVDA prominenten en de Tweede kamerleden er wel wat voor om het visum voor Surinamers af te schaffen. Het grootste probleem is dat het voorstel vanuit Suriname moet komen en gezien de huidige band met Nederland ligt dit momenteel gevoelig.

Ramsodit zou volgens zeggen samen met SP lid Harry van Bommel hebben afgesproken dat wanneer de PVDA en SP in de regering komen zij dit probleem gaan oplossen. Ramsodit vindt dat Surinamers visumvrij naar Nederland voor vakantie of familiebezoek mogen reizen en dat dit ook moet gelden voor studenten van de Open Universiteit in Nederland.

4 Reacties

4 Reacties

 1. kyoto

  donderdag 15 september 2016 at 13:44

  lekker makkelijk. laat de kinderen naar Suriname gaan dan kost het Su niks, en brengt het geld in het laatje.

 2. Ruben

  donderdag 15 september 2016 at 18:39

  Dat klopt echt niet wat hij hier beweert. Mijn moeder woont in Suriname en krijg afgelopen jaar gewoon 5 jaar visum op mijn verzoek. Dus Ramsodit eerst controleren, het is echt geen probleem.

 3. R.R.

  zondag 18 september 2016 at 19:48

  Dat je moeder een visum heeft gehad dat 5 jaar geldig is, wil dat niet zeggen dat ze 5 jaar mag blijven in Nederland. Ze mag maximaal 90 dagen blijven en dan moet ze terug naar Suriname. in sommige gevallen mag ze haar verblijf verlengen met nog 3 maanden. Op het visum staat ook hoe vaak je op dat visum kunt reizen, 01 entry 02 entry etc of multiple entry (M). Heb je een visum dat 5 jaar geldig is maar, met 01 entry dan kun je met dat visum binnen de 5 jaar dat het visum geldig is, 1 keer mee reizen . Met een multiple entry mag je dat visum meerdere keren gebruiken binnen die 5 jaar. In praktijk geeft de Nederlandse Ambassade een visum af die tenminste geldig is voor de duur van het verblijf in Nederland (meestal 90dgn, met 01 entry).

 4. Bon

  dinsdag 27 september 2016 at 10:44

  als men een visum nodig heeft, 1 lange wachtrij daar bij de Nederlandse Ambassade .
  en dan is het niet zeker als je ook geholpen word want die rij is lang.
  elke Surinamer heeft een famililid in Nederland.
  mooi zou zijn als er een wet kwam,
  wie voor 1975 geboren is zou gewoon naar Nederland moeten kunnen reizen zonder een visum zo ook visa versa een ieder die in Suriname geboren is zou gewoon zonder een toeristen kaart Suriname in moeten kunnen .
  Is Nederland ons dat niet verplicht nadat die mensen jaren onder de Nederlandse vlag gewerkt hebben.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Suriname

39-jarige man ingesloten vanwege verkrachting 13-jarig meisje

Geplaatst

op

By

Een 39-jarige man is op maandag 11 februari na verkregen informatie, door het Arrestatie Team ( AT) op het terrein van het politie bureau Santodorp aangehouden en overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

De man wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan verkrachting van een 13-jarig meisje onder bedreiging met een vuistvuurwapen in de maand januari van het afgelopen jaar. Het 13-jarig slachtoffer vertelde aan haar vader wat haar was overkomen waarna men aangifte deed op het politiebureau Jeugdzaken. Sedert de maand februari van het vorig jaar werd de man opgespoord door de politie zonder het gewenst resultaat.

De man ontkent het strafbaar feit te hebben gepleegd. Bij zijn aanhouding is geen wapen op hem aangetroffen. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de man, hangende het onderzoek, in verzekering gesteld. De politie van de afdeling Jeugdzaken is belast met dit onderzoek.

Lees verder

Meest gelezen