Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

PVDA lid Ramsodit wil dat visumplicht voor Surinamers wordt afgeschaft

Geplaatst

op

Ramon Ramsodit voelde zich een tweederangsburger toen hij een bezoek aflegde aan de Nederlandse ambassade in Suriname en zag dat Surinamers in de rij stonden te wachten op een visum om Nederland in te mogen. Dit laat hij vandaag weten aan dnieuws.com.

Voor het aanvragen van een visum moet men eerst een persoonlijk gesprek voeren op de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Omdat het verwerksysteem met regelmaat overbelast is ontstaan er ook vaak langer wachttijden. Pure bureaucratie vindt Ramsodit.

Er zijn veel één ouders die in Suriname zijn achtergebleven waarvan hun kinderen in Nederland wonen. Zij krijgen een visum voor maximaal 90 dagen. Daarna moeten zij verplicht terugkeren naar Suriname om vervolgens na 30 dagen weer een nieuw visum aan te mogen vragen. Het is voor deze groep ouders een marteling om op deze manier heen en weer te reizen om hun kinderen te mogen zien. Ramsodit hoopt dat Nederland inziet dat dit een ongelijke behandeling is gezien het hier gaat om voormalige rijksgenoten.

Volgens het PVDA lid voelen een aantal PVDA prominenten en de Tweede kamerleden er wel wat voor om het visum voor Surinamers af te schaffen. Het grootste probleem is dat het voorstel vanuit Suriname moet komen en gezien de huidige band met Nederland ligt dit momenteel gevoelig.

Ramsodit zou volgens zeggen samen met SP lid Harry van Bommel hebben afgesproken dat wanneer de PVDA en SP in de regering komen zij dit probleem gaan oplossen. Ramsodit vindt dat Surinamers visumvrij naar Nederland voor vakantie of familiebezoek mogen reizen en dat dit ook moet gelden voor studenten van de Open Universiteit in Nederland.

4 Reacties

4 Reacties

 1. kyoto

  donderdag 15 september 2016 at 13:44

  lekker makkelijk. laat de kinderen naar Suriname gaan dan kost het Su niks, en brengt het geld in het laatje.

 2. Ruben

  donderdag 15 september 2016 at 18:39

  Dat klopt echt niet wat hij hier beweert. Mijn moeder woont in Suriname en krijg afgelopen jaar gewoon 5 jaar visum op mijn verzoek. Dus Ramsodit eerst controleren, het is echt geen probleem.

 3. R.R.

  zondag 18 september 2016 at 19:48

  Dat je moeder een visum heeft gehad dat 5 jaar geldig is, wil dat niet zeggen dat ze 5 jaar mag blijven in Nederland. Ze mag maximaal 90 dagen blijven en dan moet ze terug naar Suriname. in sommige gevallen mag ze haar verblijf verlengen met nog 3 maanden. Op het visum staat ook hoe vaak je op dat visum kunt reizen, 01 entry 02 entry etc of multiple entry (M). Heb je een visum dat 5 jaar geldig is maar, met 01 entry dan kun je met dat visum binnen de 5 jaar dat het visum geldig is, 1 keer mee reizen . Met een multiple entry mag je dat visum meerdere keren gebruiken binnen die 5 jaar. In praktijk geeft de Nederlandse Ambassade een visum af die tenminste geldig is voor de duur van het verblijf in Nederland (meestal 90dgn, met 01 entry).

 4. Bon

  dinsdag 27 september 2016 at 10:44

  als men een visum nodig heeft, 1 lange wachtrij daar bij de Nederlandse Ambassade .
  en dan is het niet zeker als je ook geholpen word want die rij is lang.
  elke Surinamer heeft een famililid in Nederland.
  mooi zou zijn als er een wet kwam,
  wie voor 1975 geboren is zou gewoon naar Nederland moeten kunnen reizen zonder een visum zo ook visa versa een ieder die in Suriname geboren is zou gewoon zonder een toeristen kaart Suriname in moeten kunnen .
  Is Nederland ons dat niet verplicht nadat die mensen jaren onder de Nederlandse vlag gewerkt hebben.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Geen kinderbijslag in Suriname door diefstal bij Ministerie

Geplaatst

op

By

Inwoners van Suriname krijgen voorlopig geen kinderbijslag. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in Suriname is er afgelopen weekend ingebroken bij de dienst die verantwoordelijk is voor de uitbetaling. Bij de inbraak werd een groot geldbedrag gestolen.

Dat heeft het ministerie bekend gemaakt. Het is niet duidelijk hoeveel geld er precies is verdwenen. De politie doet daar op dit moment onderzoek naar.

Vanuit de oppositie is al woedend gereageerd. De kritiek richt zich vooral op het gegeven dat de regering van tevoren moest weten dat er geen geld over zou zijn om de kinderbijslag uit te keren.

Lees verder

Suriname

Nederland onderzoekt afschaffen visumplicht Surinamers

Geplaatst

op

By

Nederland is bereid te onderzoeken of de visumplicht voor Surinamers die naar Nederland willen reizen kan worden versoepeld of afgeschaft. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen het ANP.

Met deze toezegging komt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken tegemoet aan de wens van de Surinaamse regering. Die wil graag dat Surinamers vrij naar Nederland kunnen reizen. Op dit moment moeten zij voldoen aan een aantal specifieke eisen voordat ze mogen afreizen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een financiële garantstelling of een officiële uitnodiging van een familielid. De visumplicht heeft als doel een toestroom van economische vluchtelingen te voorkomen. Nederlanders die naar Suriname gaan hoeven alleen een toeristenkaart te kopen.

Nederland kan niet zelfstandig beslissen om het visum voor Surinamers af te schaffen of de eisen te versoepelen. Vanwege het Schengenakkoord is dit een zaak voor Europa. Het is aan de Europese Commissie om hierover met een voorstel te komen, aldus de woordvoerder. Minister Blok heeft de Surinaamse regering toegezegd haar wens voor het versoepelen van de visumplicht bij de Europese Commissie aan te kaarten. Dit is overigens eerder ook al gebeurd, aldus de woordvoerder.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |