dinsdag 29 november 2022
25.2 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
4.5
(2)

PTC-student krijgt beurs voor studie in Nederland dankzij samenwerking

lees ook ...

Ex-Jungle Commando strijder Brielle ziet heksenjacht tegen b...

Ex-Jungle Commando-strijder Siegfried Brielle heeft reden om te twijfelen aan de oprechtheid van de case tegen Joël Martinus bekend als ‘Bordo’. Een complete heksenjacht is geopend om de blakaman uit ...

Samenwerking tussen stichting d’ONS, Aeres Hogeschool in Dronten Nederland, en het PTC University of Applied Sciences, biedt een beurs aan een ambitieuze student uit Suriname  om bij Aeres Hogeschool in Dronten (AHD) een Associate Degree diploma te behalen in het domein van ondernemerschap Tuin- en Akkerbouw. De Associate Degree opleiding binnen het domein Ondernemerschap Tuin- en Akkerbouw is praktijkgericht.

De beurs bestaat uit het betalen van het wettelijk collegegeld, 1 maal retour ticket van/naar Suriname en zakgeld. Dit is een pilotproject dat financieel mogelijk wordt gemaakt door de provincie Flevoland en gaat per 1 september 2021 van start. Studenten leren wat nodig is bij het runnen van een tuin- of akkerbouwbedrijf. Zij doen  vakinhoudelijke kennis op over bijvoorbeeld teelttechnieken, bodem en gewasgezondheid, maar ook ondernemerschapsvaardigheden,  zoals het bijhouden van een goede boekhouding.

Na een succesvolle afsluiting van deze tweejarige Hbo-opleiding keren de studenten met een erkend HBO diploma op zak terug naar Suriname.  Het streven is om dit  duurzaam voort te zetten, om zo bij te dragen aan talentontwikkeling voor de Surinaamse tuin- en landbouw.  Strenge eisen zijn  door het PTC samen met d’ONS en AERES geformuleerd om de beste studenten te selecteren, zodat dit project slaagt.

Prithvi Thakoer, tweedejaars student  Agronomie  van het PTC, is de gelukkige in 2021. Hij vertrok op 24 augustus jongsleden  naar Nederland, en  zal in het eerste jaar in Dronten beginnen, maar doet internationale ervaring op. Een goede start voor het opzetten van een eigen bedrijf.

Prithvi: “Ik ga de land- en tuinbouwafdeling doen in Dronten en ik hoop in Nederland ook stage te kunnen lopen. In Nederland kunnen bepaalde gewassen niet het hele jaar door geplant worden, vanwege de seizoen verschillen. Hierdoor wordt in Nederland in vergelijking met Suriname meer in kassen geplant. Omdat je dan een continue stroom aan gewassen hebt, zou ik graag zien dat er in de toekomst meer kassen in Suriname komen. In de toekomst wil ik fruit en groentesoorten, geteeld in Suriname, exporteren. In Dronten hoop ik kennis op te doen over het effectief aanplanten van gewassen en wat er nodig is om tot een succesvolle gewasproductie te komen. Na het afronden van mijn studie keer ik graag naar Suriname terug om hier een eigen onderneming opzetten. Verder zal ik met behulp van de kennis die ik in Nederland opdoe, de agrarische sector in Suriname helpen om de benodigde veranderingen te bewerkstelligen. Ik wil een bijdrage leveren om alle problemen op te lossen, die in de agrarisch sector in Suriname voorkomen.”

Het PTC is ingenomen met het feit, dat haar studenten de gelegenheid krijgen om internationale ervaring op te doen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePTC-student krijgt beurs voor studie in Nederland dankzij samenwerking