woensdag 8 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-1.3 C
Amsterdam
0
(0)

Psychologen voor mentale ondersteuning aan zorgpersoneel

lees ook ...

Twaalf vuurwapens in beslag genomen in twee weken

De politie heeft in de periode van 16 tot en met 29 januari 2023 landelijk 226 arrestaties verricht, waarbij er in totaal 133 verdachten in verzekering gesteld. Dit is ruim 58 procent. In totaal zijn ...

 De Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen (SVPO) wil psychologische ondersteuning bieden aan ziekenhuizen, die belast zijn met de covid-19 zorg. De pandemie eist veel inspanning van het zorgpersoneel. Deze mensen werken al maanden langer dan normaal. Dit houdt de geestelijke boog langer gespannen.

“Het is heel belangrijk dat er een uitlaatklep komt voor hen, zodat de mentale druk minder wordt”, volgens bestuurslid Donovan Isselt. “Het is de bedoeling dat we de ochtend- en middagshift vijftien minuten met het zorgpersoneel in gesprek gaan. We gaan evalueren hoe het is gegaan, we staan stil bij hoe zij zich voelen en wat ze tijdens hun shift hebben meegemaakt. Het initiatief is in het leven geroepen om uitval van het noodzakelijke zorgpersoneel in deze tijd zo laag mogelijk te houden, verklaart hij.

De roep om mentale ondersteuning is groot vanuit de intensive care afdelingen, vervolgt Isselt. “Artsen en verpleegkundigen staan onder enorme druk en stress. De besmettingen nemen toe en de doden houden aan. Hetgeen zich voordoet in de ziekenhuizen heeft een enorme impact op de mensen hun mentale gesteldheid.”

Er is een taak weggelegd voor de leidinggevenden en de maatschappelijk werkers van de zorginstellingen om deze mentale steun te blijven geven. Tools hiervoor worden door de psychologen aangereikt. Voor extra hulp wordt er een traject uitgestippeld.  De SVPO blijft  betrokken.

De minister van Volksgezondheid heeft zijn goedkeuring gegeven aan het initiatief. Mogelijkheden worden bekeken om de psychologische ondersteuning via zoom ook aan te ieden in het Mungra Medisch centrum. Na een jaar volgt er een evaluatie volgens Isselt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePsychologen voor mentale ondersteuning aan zorgpersoneel