maandag 6 februari 2023
25.5 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
3
(2)

Protestmanifest politieke partijen tegen grondconversie

lees ook ...

Filippijnse verpleegkundigen voor het Academisch Ziekenhuis ...

Verpleegkundigen zijn gehaald uit de Filippijnen ten behoeve van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Na werkafspraken zullen zij ingezet worden op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Het minist...

De politieke partijen Alternatief 2020, Amazone Partij Suriname, DOE en PALU hebben gisteren 09 maart, een Protest Manifest overhandigd aan parlementsvoorzitter Marinus Bee dat gaat over de oneerlijke wijze waarop de regering en DNA tot grondconversie willen overgaan.

Zij  stellen dat de conceptwet Grondconversie het bevoordelen van een kleine groep vrienden en familie of partijgenoten is om grootgrondbezitter te worden en zich te verrijken en dat grondconversie geen volksbelang behartigd. PALU-bestuurslid Henk Ramnandanlal deelde  namens de groep, de inhoud van de de brief mee aan Bee.

De Staat verliest volgens de indieners, de zeggenschap over gronden die voorheen in grondhuur zijn uitgegeven, en na conversie de titel van eigendom hebben. Hierdoor zou de Staat een permanente bron van inkomsten kwijtraken. De DNA-leden worden opgeroepen om de wetswijziging af te wijzen. Het parlement zou met prioriteit moeten werken aan bestemmingsplannen. Ook de kanongelden en vermogensbelasting moeten prioriteit genieten, omdat dit inkomstenverhogend werkt voor de staat.

De overdracht van grondhuurpercelen en het grondenrechtenvraagstuk in het achterland, hebben te lang op zich laten wachten. De indieners vinden dat bovengenoemde punten, als eerst aangepakt moeten worden.

Er wordt een beroep gedaan op president Chan Santokhi om het bestaand staatsbesluit dat grondconversie mogelijk maakt, in te trekken. Dit valt onder het Decreet Uitgifte Domeingrond. Het vorig kabinet introduceerde dit, waarna de huidige president het afkondigde.

Parlementsvoorzitter Bee, deelde de indieners mee dat de brief in behandeling zal worden genomen en met alle leden van het parlement gedeeld wordt. Ook is de conceptwet wederom naar de operatietafel. In DNA waren meningsverschillen over de wet die leidden tot grote discussie. Bee garandeerde de indieners dat alle wetten in landsbelang gemaakt worden.

Hierbij zij toegevoegd dat Afro Surinamers in het algemeen eerst grond zouden moeten krijgen voor dat er zelfs maar gesproken wordt over grondconversie, en niet alleen de Afro Surinamers uit het binnenland. Dit, omdat hun voorouders diezelfde grond honderden jaren lang, onder dwang gratis hebben bewerkt.

‘De voorzitter van de Amazone partij zou het vorig jaar zijn overleden. Het is niet bekend of ze al een nieuwe voorzitter hebben.’

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameProtestmanifest politieke partijen tegen grondconversie