Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Protesten gaan door tot Bouterse weg is

Geplaatst

op

Gisteren heeft het burgercollectief, een samenwerking van verschillende protestgroepen, een actie gehouden op het onafhankelijkeidsplein in Paramaribo. Tijdens deze actie werd Desi Bouterse opgeroepen om af te treden als president van Suriname. 

Volgens deelnemende groepen aan het protest was de actie van maandag nog maar het begin en kunnen de gemeenschap en de overheid rekenen op meer protestacties. Ze geven aan door te gaan met protesteren tot Bouterse vertrekt. Het is de bedoeling om met meer groeperingen de krachten te bundelen en zo hun doel te bereiken. Het doel is het aftreden van de huidige president van Suriname en het houden van vervroegde verkiezingen.

Eén van de actievoerders, Orpheo Belfor van de “alles-plat” beweging, zegt dat het hem stoort dat de regering betalingsachterstanden heeft bij verschillende instanties en meerdere kostenverhogende maatregelen op de burger afschuift. Ook bevalt het hem niet dat de president meent dat de “alles-plat” beweging word aangestuurd door de oppositiepartijen. Al met al zijn er genoeg redenen om nu de straat op te gaan, het volk is klaar met president Bouterse.

Eén van de initiatiefnemers van het burgercollectief, Harold Cabenda, laat weten dat zijn organisatie pas maandagochtend te horen kreeg dat zij toestemming hadden om actie te voeren op het onafhankelijkheidsplein. Volgens Cabenda zijn door het wel of niet krijgen van een vergunning mensen gaan twijfelen om deel te nemen aan de actie. Dit is volgens hem een reden voor de ietwat lage opkomst tijdens het protest. Hij meent dat het burgercollectief moedwillig is tegengewerkt door commissariaat Paramaribo-Noordoost. De groep protestanten is begonnen met protesteren voor het parlementsgebouw, daar werden ze door de politie erop gewezen dat ze naar het onafhankelijkeidsplein moesten gaan. Vervolgens hebben zij hun actie voortgezet tegenover het presidentieel paleis. Hier werden leuzen geroepen als; “Weg met Bouta”, en “de armen worden armer”.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Drie Surinaamse mensensmokkelaars aangehouden

Geplaatst

op

By

De politie in Suriname heeft in de late avond van zondag 9 december tijdens een auto controle een 19, 23 en 25 jarige man aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Tijdens de controle bleek achterin een personenbus achtien
illegale Haïtianen vanuit Coronie naar Paramaribo te vervoeren. 
De groep van illegale Haïtianen bestaat uit vier mannen, zes vrouwen en acht minderjarige kinderen van wie 3 jongens en vijf meisjes zijn. De illegalen en de aangehouden verdachten werden overgedragen aan de afdeling Trafficking In Person (TIP).

Lees verder

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |