Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Protesten gaan door tot Bouterse weg is

Geplaatst

op

Gisteren heeft het burgercollectief, een samenwerking van verschillende protestgroepen, een actie gehouden op het onafhankelijkeidsplein in Paramaribo. Tijdens deze actie werd Desi Bouterse opgeroepen om af te treden als president van Suriname. 

Volgens deelnemende groepen aan het protest was de actie van maandag nog maar het begin en kunnen de gemeenschap en de overheid rekenen op meer protestacties. Ze geven aan door te gaan met protesteren tot Bouterse vertrekt. Het is de bedoeling om met meer groeperingen de krachten te bundelen en zo hun doel te bereiken. Het doel is het aftreden van de huidige president van Suriname en het houden van vervroegde verkiezingen.

Eén van de actievoerders, Orpheo Belfor van de “alles-plat” beweging, zegt dat het hem stoort dat de regering betalingsachterstanden heeft bij verschillende instanties en meerdere kostenverhogende maatregelen op de burger afschuift. Ook bevalt het hem niet dat de president meent dat de “alles-plat” beweging word aangestuurd door de oppositiepartijen. Al met al zijn er genoeg redenen om nu de straat op te gaan, het volk is klaar met president Bouterse.

Eén van de initiatiefnemers van het burgercollectief, Harold Cabenda, laat weten dat zijn organisatie pas maandagochtend te horen kreeg dat zij toestemming hadden om actie te voeren op het onafhankelijkheidsplein. Volgens Cabenda zijn door het wel of niet krijgen van een vergunning mensen gaan twijfelen om deel te nemen aan de actie. Dit is volgens hem een reden voor de ietwat lage opkomst tijdens het protest. Hij meent dat het burgercollectief moedwillig is tegengewerkt door commissariaat Paramaribo-Noordoost. De groep protestanten is begonnen met protesteren voor het parlementsgebouw, daar werden ze door de politie erop gewezen dat ze naar het onafhankelijkeidsplein moesten gaan. Vervolgens hebben zij hun actie voortgezet tegenover het presidentieel paleis. Hier werden leuzen geroepen als; “Weg met Bouta”, en “de armen worden armer”.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Suriname

39-jarige man ingesloten vanwege verkrachting 13-jarig meisje

Geplaatst

op

By

Een 39-jarige man is op maandag 11 februari na verkregen informatie, door het Arrestatie Team ( AT) op het terrein van het politie bureau Santodorp aangehouden en overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

De man wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan verkrachting van een 13-jarig meisje onder bedreiging met een vuistvuurwapen in de maand januari van het afgelopen jaar. Het 13-jarig slachtoffer vertelde aan haar vader wat haar was overkomen waarna men aangifte deed op het politiebureau Jeugdzaken. Sedert de maand februari van het vorig jaar werd de man opgespoord door de politie zonder het gewenst resultaat.

De man ontkent het strafbaar feit te hebben gepleegd. Bij zijn aanhouding is geen wapen op hem aangetroffen. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de man, hangende het onderzoek, in verzekering gesteld. De politie van de afdeling Jeugdzaken is belast met dit onderzoek.

Lees verder

Meest gelezen