Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Protesten gaan door tot Bouterse weg is

Geplaatst

op

door

Gisteren heeft het burgercollectief, een samenwerking van verschillende protestgroepen, een actie gehouden op het onafhankelijkeidsplein in Paramaribo. Tijdens deze actie werd Desi Bouterse opgeroepen om af te treden als president van Suriname. 

Volgens deelnemende groepen aan het protest was de actie van maandag nog maar het begin en kunnen de gemeenschap en de overheid rekenen op meer protestacties. Ze geven aan door te gaan met protesteren tot Bouterse vertrekt. Het is de bedoeling om met meer groeperingen de krachten te bundelen en zo hun doel te bereiken. Het doel is het aftreden van de huidige president van Suriname en het houden van vervroegde verkiezingen.

Eén van de actievoerders, Orpheo Belfor van de “alles-plat” beweging, zegt dat het hem stoort dat de regering betalingsachterstanden heeft bij verschillende instanties en meerdere kostenverhogende maatregelen op de burger afschuift. Ook bevalt het hem niet dat de president meent dat de “alles-plat” beweging word aangestuurd door de oppositiepartijen. Al met al zijn er genoeg redenen om nu de straat op te gaan, het volk is klaar met president Bouterse.

Eén van de initiatiefnemers van het burgercollectief, Harold Cabenda, laat weten dat zijn organisatie pas maandagochtend te horen kreeg dat zij toestemming hadden om actie te voeren op het onafhankelijkheidsplein. Volgens Cabenda zijn door het wel of niet krijgen van een vergunning mensen gaan twijfelen om deel te nemen aan de actie. Dit is volgens hem een reden voor de ietwat lage opkomst tijdens het protest. Hij meent dat het burgercollectief moedwillig is tegengewerkt door commissariaat Paramaribo-Noordoost. De groep protestanten is begonnen met protesteren voor het parlementsgebouw, daar werden ze door de politie erop gewezen dat ze naar het onafhankelijkeidsplein moesten gaan. Vervolgens hebben zij hun actie voortgezet tegenover het presidentieel paleis. Hier werden leuzen geroepen als; “Weg met Bouta”, en “de armen worden armer”.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

president krijgt twee monumenten als verjaardagskado

Geplaatst

op

door
Lees verder

Suriname

Russische delegatie brengt bezoek aan Suriname

Geplaatst

op

door

Zowel vice-president Michael Ashwin Adhin als minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is tevreden met het werkbezoek dat een delegatie uit Rusland onlangs aan Suriname heeft gebracht. Tijdens dit bezoek voerden beide regeringsfunctionarissen gesprekken op diplomatiek niveau. De Russische delegatie stond onder leiding van de niet-residerende ambassadeur van Rusland in Suriname, Sergei Akopov, die in Brazilië zijn standplaats heeft. Akopov deed Suriname aan met een team van handelsrepresentanten en de vertegenwoordigers van het Russische conglomeraat Rostec. Onder Rostec ressorteren ruim 700 bedrijven en volgens vice-president Adhin en minister Hoefdraad zijn er hierdoor ruime mogelijkheden om zaken te doen.

Volgens vice-president Adhin hebben de 700 bedrijven die in Rostec verenigd zijn oriëntatiemogelijkheden op heel wat gebieden in Suriname. De vice-president stelt dat van Surinaamse zijde alle gebieden waar er mogelijkheden zijn om zaken te doen met de delegatie besproken zijn. Hij zegt dat met zich dan ook verder gaat oriënteren. De vice-president denkt dat vanwege Surinames behoefte er een koppeling gemaakt kan worden met het bedrijfsleven in Rusland zodat die kan nagaan hoeveel ze hier kunnen investeren.

Adhin benadrukt dat de Russische delegatie praktisch ingesteld is, wat betekent dat men zo snel mogelijk zaken wil doen. “Ze willen zien wat Suriname te bieden heeft en waar er braakterrein ligt voor hun investeerders.” Volgens de vice-president is er danook sprake van een korte termijn implementatie. Hij zegt dat Suriname heel veel mogelijkheden heeft, maar dat ons land vooral op zoek is naar projecten met een grote spin-off naar de regio. De vice-president noemt in deze de agrarische sector. Hij benadrukt dat Suriname met een partner als Rusland, een groot land met grote investeerders, een heel andere snelheid van ontwikkeling kan krijgen.

De aanwezigheid van de Russische delegatie in Suriname betrof een tegenbezoek nadat minister Hoefdraad in september het Europese land aandeed. Verder is het een vervolg op het bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov eerder dit jaar aan ons land. Volgens de Surinaamse bewindsman is het van belang dat Suriname haar vleugels verder uitslaat in relaties. Minister Hoefdraad zegt dat Suriname een zeer interessant land blijft, nu nog meer vanwege de enorme olie- en gasvondsten voor de Cuyanese kust. Hierdoor zal er niet alleen sprake zijn van een stuk economische bedrijvigheid, maar ook de mogelijkheid om andere zaken te ontwikkelen. De bewindsman benadrukt daarom dat Suriname deze momenten echt moet aangrijpen. Hij geeft aan dat er niet alleen met de Surinaamse overheid gesprekken zijn gevoerd, maar ook met de private sector en de hoop is erop gevestigd dat men snel tot concrete zaken kan komen.

Lees verder

Meest gelezen

X