Dat de ontevredenheid onder de gemeenschap groot is, is maandag gebleken bij het protest op het Onafhankelijkheidsplein. Een grote massa is op de been gekomen om te protesteren tegen het beleid van de regering-Santokhi/ Brunswijk. De massa heeft gehoor gegeven aan de oproep van toppers binnen de Surinaamse Politiebond (SPB). Zij werden ondersteund door een aantal activisten en politici van oppositiepartijen.
De menigte heeft het plein verlaten en is gelopen naar het Kabinet van de President. Toen ze daar aankwamen leek het even alsof het uit de hand zou lopen. Een deel van de aanwezigen was namelijk gereed om het kabinet te bestormen, maar dat was helemaal niet het plan van de initiatiefnemers. De politie, militairen en Mobiele Eenheid waren goed vertegenwoordigd voor het Kabinet van de President.
Een van de initiatiefnemers van het protest, Sergio Gentle, zegt dat er meer dan 2000 personen gehoor hebben gegeven aan de oproep. Velen wilden graag de president van het land, Chandrikapersad Santokhi, horen. Echter is dat niet gelukt. De bedoeling is dat er morgen weer wordt geprotesteerd, want de initiatiefnemers vinden dat het roer moet worden omgegooid. Weer anderen in de menigte vinden dat deze regering moet opstappen.
De menigte heeft duidelijk kenbaar gemaakt te zijn tegen het benoemingenbeleid, waarbij friends and family functies krijgen. Ook is men het zat dat beloftes niet worden nagekomen. Men is de almaar stijgende prijzen van producten in de winkels, benzine, nutsvoorzieningen en huishuur meer dan zat.
De organisatoren vinden dat de regering moet luisteren naar het volk. Er zijn te veel schandalen die zich opstapelen. Het beleid moet drastisch worden omgegooid. Als dat niet gebeurt, moet de regering maar aftreden. President Santokhi heeft al aangegeven, dat hij voor vijf jaar is gekozen. Aan aftreden denkt het staatshoofd niet. Hij vermoedt dat de organisatoren van de actie een andere agenda hebben.
“Morgen komen we weer hier. Ze denken dat we dom zijn. Maar we zijn niet dom. We denken strategisch. We gaan alles lam leggen, als we dat moeten doen. Alles moet plat, als dat moet. Als niemand naar het werk moet, gaat niemand werken”, zei Raoul Hellings, oud-voorzitter van de Politiebond. “Morgen komen we weer. Kom met 1 persoon extra, dan is de massa verdubbeld.”