maandag 22 april 2024
30 C
Paramaribo
9.9 C
Amsterdam
5
(1)

Protest zaterdag 9  uur bij Kwakoe

lees ook ...

State Partnership Program van de Amerikaanse ambassade

De South Dakota National Guard komt vanaf 2016 naar Suriname. Woensdag jongstleden arriveerde een groep van twintig leden voor tien dagen.  Tijdens deze missie zal  men de Openbare School (OS) Dijkvel...

De Organic groep heeft aangekondigd aanstaande zaterdag -13 augustus- om 9 uur ’s morgens te Ondrobon, bij het standbeeld van Kwakoe wederom een demonstratie te zullen houden. Dit op uitdrukkelijk verzoek van de vele Surinamers die zeer ontevreden zijn over het regeringsbeleid, dat hun ernstig in nood brengt en waardoor pasgeboren babies sterven in het Academisch Ziekenhuis.

De verwachting is dat het een demonstratie wordt met een grote opkomst, aangezien de steeds hogere koers (25 srd voor 1 Euro of 1 US dollar), de benzineprijs die van 25 srd naar 30 srd gaat stijgen, de prijs van hoofdvoedsel rijst en het sterven van babies in het Academisch alom grote verontwaardiging opwekken. Daarbij komt nog dat er door fraude vanuit het ministerie van Financieen, van de Centrale Bank op een dag srd. 49 miljoen verdween en dit al langer aan de gang is.

Schandalig

De meeste mensen in Suriname vinden het schandalig en ergerlijk dat deze VHP & Abop regering met een kleine groep familie en vrienden leeft in luxe, terwijl het volk de prijs betaald voor hun asociaal gedrag en beleid. Prijsopdrijving en woekerwinsten in de handel maken bijna alles, zelfs de eerste levensbehoeften onbetaalbaar, maandelijks stijgende prijzen voor nutsvoorzieningen zijn moordend.

Er is vanaf de eerste demonstratie, op maandag 18 juli 2022, een 1 pagina lange lijst van elf eisen ingediend. We komen daar in een volgend artikel op terug. Na het inwilligen van de makkelijkste drie eisen, willen de Organic leiders een openbare dialoog met de regering om de tijdlijn van de overige, gerechtvaardigde eisen met de regering overeen te komen.

Drie eerste eisen

De belangrijkste eisen waren drie die met een pennestreek gerealiseerd  konden worden. Namelijk dat  president Santokhi en vp Brunswijk, met hun handtekening de family & friends benoemingen op het kabinet en in Raden van Commissarissen ongedaan maakt en de oneerlijke perceel uitgiftes van Sabaku projekt (Paramaribo Noord)en in Kronenburg(Commewijne) eveneens.

Gelieg en draaierij

Het antwoord van de regering bestond als gewoonlijk uit een heleboel draaierij om zelfs onder de drie eisen uit te komen. De NPS deed allereerst of ze niet begreep wat deze harde eisen waren. Als coalitie “vriendje”(= ongelijkwaardig meelopertje) deden ze een bemiddelingspoging om zonder inwilliging van zelfs een eis, in een achterkamertje een gesprek te arrangeren tussen de regering en team Organic.

De woorden van de NPS leiding klonken in mijn oren als het geblaf van pekineesjes. Schoothondjes van de regering die witte pootjes  willen maken bij de corrupte regering, het zeer getergde volk en de Organic Movement.

Rancune

De VHP deed zijn uiterste best om uit huilerig liegend uit te leggen dat team Organic en de tienduizend demonstranten die op de drukste dagen aanwezig waren, racistische types zijn die Suriname geen hindostaanse president gunnen. Dat werd weerlegd door Organicleiders Raoul Hellings en Sergio Gentle die geliefde hindostaanse families  en gezinsleden hebben. Bovendien is het wel duidelijk dat het leugenachtig en corruptief beleid van deze regering, nadelig en zelfs catastrofaal is voor het hele volk, uitgezonderd de door hen bevoorrechte politieke elite. Tegen de belofte van Brunswijk in dat er geen wraakzuchtige maatregelen tegen politie inspecteurs Hellings en Gentle getroffen zouden worden, zijn die door Abops minister van Justitie: Amoksi,  op non actief gesteld wegens drogredenen als anarchie- uitlokking en misbruik van  dienstvoertuigen.

Halfslachtige daden

Zelfs de oerkoppige president Santokhi en vice president Brunswijk moesten er toen aan geloven en de eerste drie eisen inwilligen. Brunswijk heeft gezegd dat hij zijn broer Leo Brunswijk uit de Raad van Commisarissen van 6 staatsbedrijven zal halen en dat hij maar een functie mag houden. Santokhie vond dat het niet zo makkelijk is zijn vrouw uit RVC’s en familie uit functies op het Presidentieel kabinet te zetten, zij zou eerst geevalueerd moeten worden.

Dat is je reinste onzin, want het koste Santokhi bij zijn aantreden geen enkele moeite om bijvoorbeeld Marleen Cameron ( ook lid van de Organic team) die op het kabinet werkte, buiten functie te stellen bij zijn aantreden en te verwijderen uit de RvC van het Nationaal Vervoers Bedrijf. Volgens de president heeft hij het evaluatieproces vanwege de functies van zijn vrouw; Melissa Cheenaserry,  ingezet.

De uitgifte van bouwkavels op het Sabaku project te Paramaribo Noord aan politieke vrienden heeft hij voor een half jaar “bevroren”, degene aan wie het toegwezen is mogen er niet op bouwen, het niet met hypotheek bezwaren of doorverkopen. Voor het Ministerie van Volksgezondheid is een paar honderd duizend Surinaamse dollars vrijgemaakt om nieuw personeel aan te trekken, intussen zijn er weer een paar babies gestorven. Over de Covid toelage van 750 srd. (30 Euro) die de dappere verleegsters en broeders per persoon zouden krijgen wordt nog steeds met geen woord gerept… Dat verplegend personeel uit lijfsbehoud massaal naar het buitenland vertrekt, zou niemand mogen verwonderen.

Demonstraties

Het is om al deze redenen, en nog de andere acht eisen om wantoestanden op te heffen, dat Surinamers zaterdag aanstaande in grote getale zullen demonstreren, want we zijn een geduldig volk, maar niet suf.

Ook de andere Organic teamleden de activisten/ influencers Maisha Neus en Dave van Aerde zullen er weer bij zijn. Vermoedelijk ook twee assertieve activisten de klein ondernemer Stefano “Pakitow” Biervliet en de zanger en brandweerman  Enver, die nooit bang zijn om hun mening te uiten.

( dit artikel wordt vervolgd)

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

9 REACTIES

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameProtest zaterdag 9  uur bij Kwakoe