dinsdag 7 februari 2023
28.1 C
Paramaribo
2.5 C
Amsterdam
3
(2)

Protest tegen defilé van 25 november

lees ook ...

Monikarta verstrekt aan kwetsbare groepen

Het sociaal programma van de regering is op dinsdag 31 januari officieel ingegaan. In de praktijk houdt het in dat kwetsbare groepen in de samenleving via het 'Moni Karta systeem’ van het Ministerie v...

Tijdens de Srefidensi-viering hebben groepen besloten te protesteren. Een Inheemse groep, Vakbondsleider Michael Sallons en Curtis Hofwijks hebben van zich laten horen in de nabijheid van de optochten. De politie moest hardhandig optreden om mensen te verwijderen en scheldpartijen tegen te gaan, waaronder  boe-geroep. Ondersteuning van de mobiele eenheid moest worden gebruikt. Hofwijks stond stil en liet zijn bord spreken:”Chan no man set’ eng!”

Het publiek was heel vroeg op de been om het defilé te zien van dichtbij. Deze was gepland voor 10.00u, maar kon pas om 12.00u aanvangen. Complimenten waren daarna vooral voor de vrouwen op hun plaats. Na de parade begaf de menigte zich naar de Waterkant, waar de militairen een demonstratie hadden. Beladen sprong men van een helikopter in de rivier, waarna men zwom naar vaartuigen.

Botsingen tussen de politie en actievoerders  zijn niet uitgebleven. De Inheemsen wilden vorig jaar al tijdens de Srefidensieviering het staatshoofd spreken. Dit kon toen niet. Zij zaten bij het Oude Vlaggenplein, langs de route van de parade. Anderen zagen hun kans ook schoon. Zij namen ook de politie kwalijk, en vond hen ondankbaar. “Waarom moet het zo, toen jullie steun zijn komen vragen met jullie acties hebben we gesteund, en nu dit?”.

Een actievoerder was gestoken in hetzelfde militair tenue als het uniform van de militairen. Hij werd gesommeerd het uit te trekken. Dit ging niet zonder worsteling.

President Chan Santokhi gaf in zijn Srefidensi toespraak aan dat samen werken  aan de opbouw van het land beter kan. “Het kan beter. … door eenieder, maar ook beter door mijn regering. Beter ook door mij. Daarom heb ik mezelf, vanaf ons aantreden in 2020, gecommitteerd om ons Suriname beter, leefbaar en gezond te maken. Daar zal ik me aan houden als president.” Volgens het staatshoofd is het land goed op weg.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameProtest tegen defilé van 25 november