zondag 3 december 2023
31.6 C
Paramaribo
1.1 C
Amsterdam
0
(0)

Project voor vroegtijdige waarschuwing tegen hevige regenval, goedgekeurd

lees ook ...

Nita Ramcharan krijgt onderscheiding: Ridder in de Orde van ...

Journalist Nita Ramcharan is op de residentie van de Nederlandse ambassadeur verrast met een koninklijke onderscheiding. Namens koning Willem-Alexander werd ze benoemd tot 'Ridder in de Orde van Oranj...

Het project ‘Klimaat Implementatie’ werd op vrijdag 20 oktober 2023 ceremonieel ingeluid met het ondertekenen van het projectdossier door het ministerie van Openbare Werken(OW). Het doel van het project is om verbetering te brengen in het vroegtijdig waarschuwen tegen overstromingen als gevolg van overmatige regenval. Het project wordt gefinancierd door India UN Development Partnership Fund, vanuit de Caricom en het United Nations Development Program(UNDP).

Naar zeggen van Sergio Kadosoe, directeur van afdeling Onderzoek en Dienstverlening is er een bedrag van 246.852 US Dollars gedoneerd.” Het project wordt 18 maanden uitgevoerd en is gedeeld in 2 fasen. In Fase 1 wordt ondersteuning voor natuurlijke capaciteit van het klimaat en de gemeenschap gegeven. De 2de fase bestaat uit innovatie voor het introduceren van systemen die waarschuwingssignalen kunnen versturen bij calamiteiten van klimaatverandering”, gaf Kadosoe aan. Hij bedankt India en de UNDP hartelijk voor de goede samenwerking met het ministerie.

OW minister Riad Nurmohamed gaf aan dat Suriname met dit project een mijlpaal heeft bereikt. “Het is belangrijk dat er binnen ons hydrologisch en meteologische diensten nieuwe technologie bij komt en zich voorbereid op de mogelijke klimaatsveranderingen”, aldus de bewindsman.

Krieshen Ramkhelawan, directeur van GISsat, heeft via een presentatie nader uitleg gegeven over het nieuwe datasysteem. “Het Geogragisch Informatie Systeem(GIS) is een ruimtelijk systeem dat alle soorten geografisch informatiesystemen voor gegevens creëert, beheert, analyseert en in kaart brengt. Enkele ministeries maken reeds gebruik van dit systeem”, zegt Ramkhelawan. Shankar Balachandran, Ambassadeur van India vindt de GIS een zeer efficiënte systeem, waarmee er onderling data gedeeld kan worden. Hij wenste OW veel succes met de uitvoering van dit mooi project.

Berdi Berdiyev, UNDP Deputy Resident Representative zei dat het klimaat in de wereld rond 2030-2040 extreem zal veranderen daarom moet het nu aangepakt worden om stijgende zeespiegels, voedselschaarste, overstromingen en het verdwijnen van leefgebied van mens, dier en andere rampen te voorkomen.

Dewdath Bhaggoe, onderdirecteur Onderzoek en Innovatie, veronderstelde dat klimaat verandering ook effect heeft op de economie, hij is erg blij met dit project en hoopt dat er ook waterstations en meer klimaat stations worden aangelegd. Joana Kazana UN Resident Coördinator, feliciteert Suriname met de aankomende ontwikkelingen en belooft dat haar organisatie ondersteuning zal blijven aanbieden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameProject voor vroegtijdige waarschuwing tegen hevige regenval, goedgekeurd