dinsdag 28 november 2023
27.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Project van platform Albino’s, ivm dag van albinisme op 13 juni

lees ook ...

Kameroen eerste Afrikaanse land met malariacaccin

Kameroen markeert een mijlpaal als het eerste Afrikaanse land dat het malariavaccin Mosquirix officieel in gebruik neemt. Gisteren arriveerde een zending met meer dan 331.000 doses op de luchthaven va...

Welzijn en acceptatie van mensen met albinisme is het doel van de in december 2021 opgerichte organisatie ‘Nationaal Albino’s Platform Suriname (NAPS)’. Zij organiseren in verband met de ‘Internationale Dag van het Albinisme’ op 13 juni aanstaande, het project ‘Gewoon mens als u’. Het platform zal in stad en district schoolgaanden en volwassen met albinisme in de bloemetjes zetten als teken van acceptatie en waardering. 

Mevrouw Georgine Baina-Towo, oprichter, en haar echtgenoot en medeoprichter Ronald Baina leggen geven aan dat het belangrijk is dat de albino’s gewaardeerd en geaccepteerd worden”. Het behartigen van de belangen van de albino’s in de ruimste zin des woords, is de doelstelling van het platform, geeft de heer Baina aan. Mevrouw Baina-Towo verduidelijkt dat er in de samenleving albino’s zijn die vol potentie zitten. Echter kan die potentie niet ten volle naar buiten komen omdat er een drempel is doordat mensen een bepaald stigma hebben over deze groep.

“Het platform is er zodat zij bij elkaar kunnen komen en elkaars levenservaringen delen of een push krijgen van hen die wel zijn doorgebroken in de samenleving.” Baina-Towo geeft ook aan dat de organisatie ook openstaat voor anderen die aan andere vormen van pigmentafwijking lijden en als zodanig als albino beschouwd worden. De oprichters van het platform geven aan dat vooroordelen en misvattingen over albinisme vaak tot discriminatie leidt, wat ook in Suriname het geval is.

De heer Baina merkt op dat albino’s op basis van hun huidskleur worden onderschat of wordt betwijfeld of zij wel in staat zijn een baan te verrichten of een relatie aan te gaan met een niet albino. Mensen met albinisme worden uit onwetendheid ook door familie verstoten of men probeert hen zelfs schuil te houden. Baina onderstreept dat mensen met albinisme gewoon zoals elk ander een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van Suriname. Hij zegt dat hij hen die een misvatting hebben over deze groep niets kwalijk neemt.

Naps wil na 13 juni graag een ontmoetingsplek hebben, waar de groep belangrijke zaken kan bespreken en zij de leden de nodige adviezen en begeleiding kunnen geven, zodat albino’s een waardige plek kunnen verwerven in de samenleving. Aangegeven wordt dat voor deze groep de drempel in de maatschappij verlaagd moet worden en zij geholpen moeten worden aan hun zelfvertrouwen te werken.

Het thema van het project dat in verband met de dag van het albinisme wordt georganiseerd is: “Gewoon mens als u”. Het is een oproep om mensen met albinisme te accepteren en hen liefde te tonen. “Albino’s zijn gewoon mensen zoals u”, zeggen de oprichters. “just another beauty of God”, voegt mevrouw Baina eraan toe, wat ook de naam is van de facebookpagina van NAPS’, waar albino’s in Suriname in contact kunnen treden met de organisatie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameProject van platform Albino's, ivm dag van albinisme op 13 juni