dinsdag 31 januari 2023
22.7 C
Paramaribo
6.3 C
Amsterdam
0
(0)

Project van Cultuur ter stimulering van schrijven en dichten bij jongeren

lees ook ...

Buitenlandse vertegenwoordigingen in Suriname geïnformeerd o...

Hoe de door hen betaalde belasting toegevoegde waarde (btw) terug te krijgen is een van de issues geweest, die vrijdag door de Belastingdienst Suriname is besproken met buitenlandse vertegenwoordiging...

De kick-off van het project ”Mijn gevoelens in COVID-19 tijd” is op vrijdag 9 maart van start gegaan bij de stichting Rumas. Het doel van dit pilotproject  is het stimuleren van schrijven en dichten op basis- en muloscholen. De leerlingen moeten bewust worden over de mogelijkheden binnen de kunst- en cultuursector. Verder is het ontdekken en verder ontwikkelen van “verborgen” talent ook een doel van dit project. Elk kind krijgt een certificaat van deelname.

Het is een initiatief van het directoraat Cultuur. Directeur Roseline Daan wijst erop dat  de covid-19 pandemie wereldwijd zijn effecten heeft gehad. Suriname kent dat ook, veel aandacht wordt geschonken aan de economische- en zichtbare gezondheidseffecten, maar er gaat veel meer om in de mensen volgens de directeur. Dit is een mogelijkheid voor de jongeren om zich te uiten op papier. Het project is onderdeel van het cultuurbeleid. Dit stukje cultuureducatie ,het schrijven is een belangrijk deel. De bedoeling is om het in een vervolgfase in samenwerking met het directoraat Algemeen Vormend Onderwijs op alle basis en VOJ-scholen uit te voeren.

In totaal vijf en zeventig jongeren van kindertehuizen, scholen, buurtorganisaties en scholen doen mee aan de wedstrijd. Enkele hiervan zijn de Nassy Brouwerschool, O.S. 4 Meerzorg, kinderopvanghuizen Arya Dewaker en Hoop voor Kinderen. De afdeling Culturele- en Creatieve Vorming (CCV) van het directoraat, waarvan George Struikelblok hoofd  is, doet de coördinatie.

George Struikelblok  zegt dat het van jongs af aan stimuleren en ontwikkelen van talenten voordelen heeft op latere leeftijd.  Hij legt uit dat de wedstrijd aanvankelijk in de Congreshal zou plaatsvinden. Vanwege de verscherpte COVID-19-maatregelen heeft men nu een ander   aanpak.  Een grote groep mag niet bij elkaar. Een  team van deskundigen gaat  nu naar de verschillende locaties.

De vijf tot tien geselecteerde jeugdigen, in de leeftijdsklasse twaalf tot en met zestien jaar schrijven ter plekke. De jury bestaande uit de schrijvers Indra Hu, Sherwin Valies en Diëgo Lapar  ontvangt de stukken ter beoordeling. Daaruit zullen drie winnaars per categorie (12-14 jaar – 15 en 16-jarigen) gekozen worden.

Hu van de stichting Rupsje Regenboog, heeft ter gelegenheid van deze activiteit zestig infoboeken over COVID-19 voor kinderen en jeugdigen geschonken.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameProject van Cultuur ter stimulering van schrijven en dichten bij jongeren