dinsdag 27 september 2022
33.4 C
Paramaribo
10.9 C
Amsterdam
5
(1)

Project ‘Taal en Toekomst Hollandse Kamp’ afgesloten

lees ook ...

Residents of Goede Verwachting receive land Declaration

The Ministry of Land Policy and Forest Management in Suriname (GBB) has issued land documents to residents of Goede Verwachting (the Good Expectation). The inhabitants of this area, have finally recei...

Zeer feestelijk is het microproject ‘Taal en Toekomst Hollandse Kamp’ zaterdag afgesloten. Naast toespraken en de overhandiging van traditionele instrumenten aan de culturele groepen Bisri Ponokon en Wabokwa heeft ook de uitreiking van certificaten aan de cursisten die de Arowakse taalcursus succesvol hebben afgerond plaatsgevonden.

Een bijzonder hoogtepunt was de vertoning van de video ‘Behoud en overdracht van de Lokono taal en cultuur in Hollandse Kamp’. Het dorpsbestuur heeft vanwege de huidige Covid-situatie in het land ervoor gekozen om in klein verband deze bijzondere activiteit te organiseren. Naast de gemeenschap zelf behoorden tot de genodigden de minister van Transport, Communicatie en Toerisme,  Albert Jubithana, en de waarnemend directeur van Bureau VIDS, Cylene France.

In zijn toespraak zei minister Jubithana: “Ik ben vandaag hier gekomen niet om beloftes te doen, maar om deel te zijn van de oplossing. Onze inheemse taal moet ons bindmiddel zijn. Ik ben bereid om ook mijn schouders onder het werk te zetten. Vandaag de dag hebben we een Lokono-app,” zei hij. Jubithana riep de gemeenschap op om door te zetten.

“Laten we ook ernaartoe werken dat de andere inheemse talen ook als een applicatie toegankelijk zijn, zodat wij die kunnen leren en trotser worden op onze Inheemse identiteit. Het project is een mooi initiatief. Laat het tot voorbeeld zijn van onze jongeren en de generaties na ons. Dat het ook ondernemerschap mag stimuleren,” zei minister Jubithana.

De hoofdbasya van Witsanti, Michael Swedo, maakte van deze gelegenheid gebruik om een aantal exemplaren van het boek over de geschiedenis van Witsanti te overhandigen aan het bestuur van Hollandse Kamp. Witsanti en Hollandse Kamp hebben een gemeenschappelijke geschiedenis en grondgebied, en dit is vastgelegd in het boek “Witsanti, onze geschiedenis”.

Beide dorpen hebben van 2019-2021 een microproject uitgevoerd onder begeleiding van Bureau VIDS als onderdeel van het Indigenous Navigator project en met financiële ondersteuning van de Europese Unie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameProject 'Taal en Toekomst Hollandse Kamp' afgesloten