dinsdag 30 mei 2023
31.3 C
Paramaribo
14.6 C
Amsterdam
4.2
(9)

Project rehabilitatie mangrove te Weg naar Zee werpt vruchten af

lees ook ...

President Santokhi pleit voor intensieve samenwerking met Ar...

President Chandrikapersad Santokhi staat achter een intensieve samenwerking met Argentinië. Tijdens de 213e herdenking van de Meirevolutie op  25 mei 2023 gaf het staatshoofd aan dat diplomatie een pr...

 

Weg naar Zee, het moment dat dit gebied in je gedachten opkomt, denk je aan klimaatsverandering, overstromingen, dambreuken, wegverzakkingen, verloren aanplanten en eindeloze politieke debatten zonder enige concrete resultaten. Terwijl de Atlantische oceaan steeds woester wordt en de bedreigingen groter, start professor Sieuwnath Naipal van de Anton de Kom Universiteit een dappere strijd in 2015. Hij lanceert zijn project Rehabilitatie Mangrove te Weg naar Zee, uiteraard met ondersteuning van zijn studenten en de gemeenschap. Terwijl de professor zes lange jaren ploetert in de modder, blijven acties van de Surinaamse regering uit.

Door Seshma Bissesar

Naipal begon met het planten van mangrovebomen achter twee percelen aan de Brantimakastraat. Een van de eerste straten die onder water loopt bij zeespiegelstijging. Mangrovebomen beschermen de kust tegen stormvloeden tijdens stormen en orkanen en tegen golfslag en overstromingen. De bomen houden met hun uitgebreide wortelnetwerk sedimenten vast die afkomstig zijn van zowel de kust als rivieroevers. Hoe meer mangrovebossen, hoe meer landaanwinst er is. Het project vergt veel geduld. “We weten hoe het moet. Dit is de enige manier om Weg naar Zee te beschermen”, overtuigt de professor die faliekant is tegen de bouw van een dijk. Hij legt uit dat de bouw van een dijk de groene en blauwe economie in gevaar brengt. De aanwezigheid van mangrovebossen zorgen ervoor dat zowel vissen als vogels naar het gebied trekken, waardoor er aan visvangst kan worden gedaan, terwijl toeristen vogels kunnen spotten. “Dit zal niet mogelijk zijn met de bouw van een dijk”, waarschuwt Naipal. Naast mangrovebomen wordt er tegenwoordig ook bamboe geplant, een tweede oplossing voor overtollig water. Bamboe trekt namelijk veel water, waardoor het gebied rondom de aanplant droog blijft.

 

Gevaar nog niet geweken, acties regering noodzakelijk

Een van de perceeleigenaren Soerinder Ganpat woont vanaf zijn kinderjaren aan de Brantimakastraat. Hij is blij met de ondersteuning van de professor. Ook hij gelooft in een puur natuurlijke zeewering. “De laatste keer dat mijn perceel onder water liep was het februari 2015. Toen was ik 8 tot 9 dagen lang onder het water. Ik was een fulltime landbouwer, maar deze overstroming heeft mij compleet kapot gemaakt”, zegt hij heel emotioneel. Het project van Naipal geeft hem hoop voor de toekomst. Samen met zijn gezin zorgt hij ervoor dat de professor alle ondersteuning krijgt die er nodig is.

Het gevaar is echter nog niet geweken. Professor Naipal kan slechts op de plekken planten waar hij toestemming heeft van de perceeleigenaren en feit is dat alleen twee eigenaren hem toestemming hebben gegeven. “U begrijpt dat ik via de percelen naar de dijk loop en daarvoor heb ik steeds toestemming van de eigenaren nodig. Als ik zomaar op iemands perceel terecht komt, kan ik ook worden doodgeschoten”, grapt hij. De overige perceeleigenaren kunnen moeilijk worden achterhaald. Een groot deel woont in Nederland. Daarnaast gelooft niet elke perceeleigenaar in het project van Naipal. Zij zijn voorstander van een dijk. Een ander zorgwekkende ontwikkeling dat zich voordoet op de verlaten percelen aan de Brantimakastraat is zandafgravingen. Door deze afgravingen zijn er diepe kraters ontstaan die vol zitten met water. Naipal kan zich niet voorstellen dat de milieubarbaren de gevolgen van hun daden niet zelf kunnen inzien. “Aan de ene kant vechten wij met het zeewater en aan de andere kant zien wij dat mensen zich met destructieve activiteiten bezighouden”, zegt hij verontwaardigd. Het probleem van de percelen kan volgens de professor alleen via de regering worden opgelost, echter zijn acties vanuit overheidswege nog steeds uitgebleven. “Wij gaan wel door”, zegt hij dapper.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameProject rehabilitatie mangrove te Weg naar Zee werpt vruchten af