zondag 28 mei 2023
27.1 C
Paramaribo
20 C
Amsterdam
0
(0)

Project kinderrechten AW&J succesvol afgesloten

lees ook ...

Venezuelaanse ambassadeur doet mee aan lezingen cyclus SDI

Ambassadeur Ayerim Flores Rivas van Venezuela heeft op 23 mei een presentatie verzorgd aan Surinaamse diplomaten als onderdeel van de lezingencyclus van het Surinaams Diplomaten Instituut (SDI). Het b...

Het project ‘Kinderrechten’ van het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) is op zaterdag 13 mei 2023 succesvol afgesloten in het district Marowijne, nadat er verschillende districten waren aangedaan in de afgelopen maanden.

Het project hield in de samenleving, maar in het bijzonder kinderen en jeugdigen, bekend te maken met het ‘Internationaal verdrag over de Rechten van het Kind.’ Het project werd gefinancierd door het United Nations International Childrens Fund (UNICEF).

Kinderrechten zijn minimum eisen waaraan voldaan dient te worden in de omgang met kinderen. Suriname heeft dit verdrag ondertekend en is daarom verplicht erop toe te zien dat de rechten van kinderen worden nageleefd en beschermd. Door middel van voorlichtingssessies, rollenspel, creatieve expressie, en expo’s, heeft het ministerie met succes de doelgroep bekend gemaakt met haar rechten.

De kick-off van het project vond plaats in januari 2023 middels een mini-informatiebeurs op het terrein van Peperpot Natuur Park in het district Commewijne en werd getrokken door het onderdirectoraat Jeugdcentra.

Bij de afsluitingsactiviteit in Moengo is de focus gelegd op hygiëne, de gevolgen van alcohol & drugsgebruik onder jongeren en kindermishandeling. De goed opgekomen kinderen onder begeleiding van hun leerkrachten, hebben op speelse en luchtige wijze gepleit voor hun rechten en aandacht gevraagd voor dringende issues waarmee zij dealen. In de voorlichtingssessie kregen zij informatie van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Nationale Antidrugsraad (NAR) en het onderdirectoraat Jeugdcentra over de onderwerpen die op de agenda stonden.

Genti Mangroe, directeur Jeugdzaken, gaf bij deze gelegenheid aan, dat het project als succesvol beschouwd mag worden. Er is informatie overgedragen over de rechten van het kind. De kinderen hebben landelijk actief geparticipeerd en hebben middels creatieve expressie hun gevoelens tot uiting kunnen brengen. Ze gaf aan dat het project twee kanten had. De doelgroep werd bekend gemaakt met haar rechten en het ministerie kreeg inzicht in de problemen en de uitdagingen waarmee de jeugd te kampen heeft.

Naar zeggen van Mangroe kan het ministerie door de verkregen inzichten gerichtere acties ondernemen in het belang voor de jeugd. Zij verwacht dat het project zal resulteren in betere bescherming van kinderen tegen geweld, misbruik en onrecht. De directeur heeft haar dank uitgebracht aan UNICEF en andere actoren die hebben bijgedragen tot het succes van dit project

Sandhya Soekhoe-Hanoeman, vertegenwoordiger van UNICEF in Suriname, benadrukte dat UNICEF wereldwijd samenwerkt met regeringen in het belang van het kind en voor het waarborgen van kinderrechten. Zij zegde toe dat het ministerie kan blijven rekenen op UNICEF voor programma’s die waarborging van de kinderrechten tot doel hebben.

De buurtmanager van Moengo, Clerence Sedoc zei te hopen dat dit project zal leiden tot bewustwording over de rechten van het kind in Moengo en dat bedreigingen voor de ontwikkeling van de jeugd zullen verminderen door actief bezig te zijn met de vorming van de jeugd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameProject kinderrechten AW&J succesvol afgesloten