In een streven naar voedselzekerheid en zelfvoorzienendheid voeren de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en de inwoners van Kawemhakan en Palemeu in Zuid-Suriname een proefproject uit. Het project richt zich op het toepassen van duurzame landbouwpraktijken om voedselzekerheid te garanderen. Hierbij wordt de capaciteit van de dorpelingen versterkt door middel van training en educatie.
Voorafgaand aan het project zijn er gesprekken gevoerd met de dorpsbesturen en landbouwers van beide dorpen, waaruit bleek dat er voedseltekorten en landbouwproblemen zijn. De cassaveoogst in zowel Kawemhakan als Palemeu mislukt regelmatig, doordat de planten uitdrogen door extreme hitte of verrotten door overmatige regenval. Hierdoor zijn de inwoners afhankelijk van donaties en hulp van familieleden uit Paramaribo.
In Kawemhakan eten sommige dorpelingen bepaalde vissoorten niet, omdat ze vrezen dat de Lawarivier verontreinigd is met kwik door nabijgelegen goudmijnactiviteiten. Tijdens het trainingsprogramma leren de dorpelingen nieuwe landbouwtechnieken die passen bij het lokale klimaat en de bodemgesteldheid, met een combinatie van traditionele en moderne methoden.
Landbouwexpert Imro Ori is hierbij betrokken om de deelnemers te begeleiden. Daarnaast worden ze getraind in effectieve ongediertebestrijding, zoals het aanpakken van mierenplagen.
Er worden ook demonstratievelden aangelegd waar de nieuwe landbouwtechnieken worden getest. Het doel is om de dorpelingen aan te moedigen hun gewassen te diversifiëren en de gezondheidsrisico’s van kwikbesmetting via voedsel te verminderen.
Om het project te ondersteunen, heeft VIDS essentiële gereedschappen en machines gedoneerd, waaronder een buitenboordmotor, cassaveverwerkingsmachines en diverse landbouwmaterialen, zoals vorige week in Palemeu is gebeurd.