zaterdag 25 mei 2024
24.2 C
Paramaribo
14.7 C
Amsterdam
4.3
(4)

Producers drugsfilm over Suriname op Netflix mogen juridische stappen verwachten

lees ook ...

Women in Business wil cosmetisch laboratorium

Locale cosmetica is in winkels te koop. Een aantal ’producenten’ beginnen met een product na het bekijken van een youtube filmpje zonder formule. Deze mensen moeten volgens de stichting Women in Busin...

Er worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) mogelijkheden bekeken voor het ondernemen van juridische stappen tegen de producers van Narco-Saints. Deze film met Suriname in de hoofdrol is sinds kort via Netflix te zien. De serie handelt over een drugsbaas in Suriname, maar zet volgens de BIBIS-minister Albert Ramdin, het land weg als een narcostaat. Minister Ramdin vindt dat er in de serie indirect naar Suriname wordt verwezen.

Behalve mogelijke juridische stappen zal Suriname op basis van de goede bilaterale betrekkingen met Zuid-Korea ook via de ambassadeur van het Aziatische land zijn beklag doen. De bewindsman erkent dat er rekening gehouden moet worden met het aspect van vrije meningsuiting, maar benadrukt dat er ook grenzen zijn. Er zullen daarom ook protestbrieven geschreven worden naar de producers van de documentaire.

Ramdin benadrukt dat Suriname niet meer het imago heeft dat in de serie naar voren komt of niet meer aan dit soort praktijken meedoet. “Of de praktijken die in de documentaire worden gebracht waar of niet waar zijn, het gaat om het creëren van een negatieve perceptie. De hele wereld ziet deze dingen, dus dit is niet goed en daar gaan we wel strak aandacht aan besteden”, aldus minister Ramdin.

Overigens merkt de BIBIS-bewindsman op dat het imago van Suriname in de afgelopen decennia aangetast is geworden in termen van criminaliteit en grensoverschrijdende activiteiten. Hij meent daarom dat niemand zomaar zo een film over een land maakt en aangeeft dat het land een narcostaat is.

“Dus er moet een reden zijn waarom ze die documentaire gemaakt hebben.” Het imago van Suriname is volgens de regeringsfunctionaris danig verbeterd. Hij zegt dat het echter een probleem blijft dat we van tijd tot tijd aan herinnerd zullen worden.

Minister Ramdin bleef ook stilstaan bij het regelmatig gebruik van een verkeerde landkaart van Suriname. Het gebruik van de juiste landkaart zal niet alleen in het aanstaande gesprek met de Nederlandse premier Mark Rutte aangehaald worden, maar ook bij de VN rechtgetrokken worden. Het blijkt volgens de bewindsman dat Suriname ook nog geen juiste landkaart heeft gedeponeerd bij de landenorganisatie.

“We moeten een landkaart daar hebben die onze grenzen vertegenwoordigt zoals wij dat hier zien.” Daarnaast moet volgens minister Ramdin ook de Surinaamse gemeenschap – te beginnen op de scholen – beter geïnformeerd worden over de landsgrenzen. Hij merkt op dat in presentaties van nationale bedrijven op bepaalde momenten ook de verkeerde landkaart wordt getoond.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameProducers drugsfilm over Suriname op Netflix mogen juridische stappen verwachten