vrijdag 9 december 2022
28.9 C
Paramaribo
1.9 C
Amsterdam
5
(1)

Procedure Bazo-verzekeringspas voor zwangeren moet korter

lees ook ...

Mensen met beperking de straat op; bieden petitie aan parlem...

Stichting Wan Okasi heeft een petitie ingediend bij het parlement, waarin de problemen waarmee mensen met een beperkingen te kampen hebben zijn opgenomen. Vicevoorzitter van het parlement, Dew Sharman...

Assembleelid Edgar Sampie van de ABOP, vindt dat de afgifte van een Bazo-verzekeringspas snel en efficiënt moet worden geregeld voor de zwangeren, die daarvoor in aanmerking komen. De procedure voor het verkrijgen van zo’n pas is nog te lang. Hij wil zich sterk maken om de situatie rondom de zwangeren te verbeteren.

Soms is de procedure onnodig lang, merkt het assembleelid op. Aanvragen door werkloze zwangere vrouwen voor een Bazo-pas loopt nu over verschillende schijven. Vrouwen konden in het verleden vanaf een positief resultaat bij een zwangerschapstest, bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) terecht. Die startte alvast de opvang en behandeling, terwijl de verzekering werd geregeld. Maar deze speciale behandeling is weg komen te vallen, zegt Sampie.

Door zwangere vrouwen wordt veelal geklaagd dat zij maanden moeten lopen, voordat zij eindelijk over een Bazo-kaart kunnen beschikken. Als bepaalde zaken op het aanvraagformulier niet goed zijn ingevuld moeten zij weken wachten op goedkeuring. Dit is volgens Sampie geen gezonde zaak en er moet verandering hierin komen.

Er is een belangrijke taak weggelegd voor de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) om beter met elkaar af te stemmen. Sampie vindt dat niet een ministerie belast mag zijn met de aanvragen, omdat dan de afhandeling de zwangere niet ten goede komt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameProcedure Bazo-verzekeringspas voor zwangeren moet korter