De grootte van het stembiljet kan tijdens de komende verkiezingen een technisch probleem veroorzaken, zo blijkt uit de resultaten van recente simulaties die werden gepresenteerd door het managementteam organisatie verkiezingen onder leiding van Nasier Eskak, directeur van Binnenlandse Zaken. Tijdens de simulaties bleek dat er tweemaal zoveel tijd nodig zou zijn om te stemmen dan gebruikelijk, wat kan leiden tot vertragingen bij het uitbrengen van stemmen.
Asis Gajadien, fractieleider van de VHP, die de presentatie bijwoonde, waarschuwde in gesprek met Starnieuws dat het waarschijnlijk niet mogelijk zal zijn om de namen van de kandidaten en hun foto’s op het stembiljet te plaatsen. Dit komt door het grote aantal politieke partijen — bijna 40 — die aan de verkiezingen zullen deelnemen.
Als meer dan 15 partijen meedoen, zullen de stembiljetten niet beheersbaar zijn vanwege de hoeveelheid gegevens die erop moeten staan. Een ander probleem is het vouwen van de stembiljetten, waarbij de stempels zichtbaar kunnen zijn, wat voor de kiezer tot verwarring kan leiden. Bij de wijziging van de Kiesregeling is rekening gehouden met dergelijke problemen.
Gajadien legt uit dat bij veel deelnemende partijen, de kandidaten genummerd zullen worden in plaats van hun namen en foto’s af te drukken. Partijen zullen via lottrekking een nummer krijgen, en elke kandidaat op de lijst zal eveneens een nummer toegewezen krijgen.
Kiezers moeten dan op het nummer van de kandidaat stemmen, waarna bij het stembureau de naam van de gekozen kandidaat zichtbaar wordt. Daarnaast heeft de wijziging van de Kiesregeling tot gevolg dat er niet meer per district gestemd wordt; alle 51 kandidaten van een partij komen op één lijst te staan. Dit kan problemen veroorzaken bij de stemmentelling, aangezien de namen en hokjes te klein kunnen zijn, waardoor waarnemers de stemmen moeilijk kunnen controleren. Gajadien wijst erop dat van een afstand van meer dan twee meter het moeilijk zal zijn om te bepalen op wie iemand heeft gestemd.
Deze week zullen de fractieleiders van verschillende politieke partijen samenkomen om te overleggen over de waarborgsom en om enkele tekstuele wijzigingen in de Kiesregeling door te voeren. Gajadien verwacht dat de wetswijziging binnenkort kan worden ingediend bij De Nationale Assemblee.