zondag 14 april 2024
25 C
Paramaribo
10.1 C
Amsterdam
0
(0)

Prijzen winkels te hoog; zelfvoorzienend karakter moet terug in Suriname

lees ook ...

Elektronische apparatuur voor Wegenautoriteit

 ICT-apparatuur, waaronder laptops, monitors (dock-in stations) met   elektrische attributen en een televisiescherm voor Zoommeetings, trainingen en presentaties zijn overgedragen aan de Wegenautorite...

Ondanks de verhogingen op de verschillende sociale uitkeringen, de stabiele koers en invoerrechtenvrije basisproducten zijn de prijzen in de winkels nog veel te hoog. Tot deze conclusie komt president Chandrikapersad Santokhi. Volgens het staatshoofd moet er nog betere controle komen vanuit het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) in samenwerking met het ministerie van Justitie en Politie om de consument te beschermen.

Onlangs zijn de sociale uitkeringen zoals de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) en de Algemene Kinderbijslag (AKB) verhoogd. Echter lijkt het met de hoge prijzen er niet beter te gaan. De hoge prijzen in de winkels zijn te wijten aan de vele schakels die er zijn tussen de importeur en de winkelier. Als een aantal van deze schakels worden opgeheven zouden de prijzen betaalbaarder zijn. De overheid kan wel zelf gaan importeren maar laat het toch liever in handen van de particuliere sector omdat dit anders gelegenheid biedt tot corruptie.

De regering probeert personen die alleen van AOV leven en toch nog niet uitkomen een extra SRD 100 te bieden. “Men mag niet minder ontvangen dan dat waarop men recht heeft,” benadrukt de president. Toch hamert het staatshoofd op het zelfvoorzienend karakter dat moet terugkeren in Suriname. “Wij moeten producten van eigen bodem stimuleren en consumeren, om minder afhankelijk te zijn van de import, vooral in deze tijd van crisis” stelt het staatshoofd. Bij prijsstijgingen moeten uit extra inkomsten maatregelen getroffen worden zodat kruissubsidie mogelijk wordt.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vraagt naar subject subsidiëring. Dit betekent, alleen diegenen subsidiëren die het daadwerkelijk nodig hebben. Het sociaal vangnet programma is voor hen die bescherming nodig hebben en moet nog helemaal uitgewerkt worden. Santokhi geeft toe dat dit wat sneller kan, vooral omdat het geld hiervoor, US$ 30 miljoen, reeds klaarligt. De subjecten moeten de financiële middelen toegereikt krijgen om te kunnen overleven zodat hun koopkracht sterker wordt. Er is in elk geval genoeg geld om het land uit de financiële crisis te halen, beweert het staatshoofd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePrijzen winkels te hoog; zelfvoorzienend karakter moet terug in Suriname