donderdag 18 augustus 2022
26.1 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
0
(0)

Prijzen babyvoeding onbetaalbaar; subsidie welkom

lees ook ...

Toeloop van patiënten met Rotavirus bij RGD-poliklinieken

Er is door het ministerie van Volksgezondheid en de directie van de Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) direct na de uitbraak van het Rotavirus werk ervan gemaakt om extra faciliteiten ter bes...

Net als de prijzen van eerste levensbehoeften is het voor vele ouders van baby’s ook niet gemakkelijk om voeding voor hun zuigeling te kopen. Vooral alleenstaande moeders zitten met de handen in het haar. Met de koersontwikkeling zijn de prijzen flink gestegen. Voor een klein blik babyvoeding wordt minimaal SRD 80 betaald. Op het ministerie van Volksgezondheid wordt er nu een plan uitgewerkt voor de subsidie van babyvoeding.

Er is SRD 87 miljoen hiervoor begroot. Het project is opgenomen in het Herstelplan 2020-2021. De subsidie moet volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gezien worden als hulp bij de bestrijding van armoede. Volksgezondheid voert daarom een tweesporenbeleid; het geven van borstvoeding wordt gestimuleerd en aan de andere kant wil het ministerie moeders, die geen borstvoeding kunnen geven, ondersteunen.

Niet iedere moeder kan borstvoeding geven. Dit kan zijn, omdat de moeder werkt of onvoldoende borstmelk produceert. Om deze redenen is babyvoeding geplaatst op de lijst van essentiële goederen of producten. Enkele jaren terug is de prijs losgelaten, wat heeft geleid tot voortdurende prijsstijging en nu is het product voor veel mensen onbetaalbaar geworden. Het product is in vergelijking met vijf jaar geleden vier tot vijf maal duurder geworden.

Toen de melk jaren terug werd gesubsidieerd is flink misbruik van die regeling gemaakt. Ook ouders die het konden betalen liften mee, weet de minister. De bedoeling is nu om meer veiligheidskleppen in te bouwen, zodat ouders die het zich niet kunnen permitteren in aanmerking komen voor subsidie.

Bij het ‘s Lands Hospitaal is al een stap gezet, door hiv-geïnfecteerde moeders te ondersteunen met babyvoeding. De bewindsman garandeert dat het plan spoedig af is. Of de melk gratis wordt of dat een financiële bijdrage zal worden gevraagd voor bijvoorbeeld administratiekosten moet nog worden besloten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePrijzen babyvoeding onbetaalbaar; subsidie welkom