zondag 21 april 2024
27.2 C
Paramaribo
9.5 C
Amsterdam
4
(1)

Presidentiele werkgroep voor neerzetten kader Caricom Industrieel beleid

lees ook ...

Feestelijke opening van nieuw logeergebouw in Poeketie, Sipa...

Het dorp Poeketie in Sipaliwini verwelkomt met vreugde het nieuwe logeergebouw dat recent in gebruik is genomen. Onder grote publieke belangstelling werd op het naambord onthuld door waarnemend presid...

Sinds maart dit jaar is Suriname ook verantwoordelijk voor het portfolio Industrial Policy binnen het quasikabinet van de Caricom. Suriname moet in samenwerking met andere lidstaten het kader voor het industrieel beleid van de regio formuleren en implementeren in deze post-Covid-periode.

Het formuleren van een dergelijk raamwerk zal volgens president Chandrikapersad Santokhi tijd vereisen, waardoor er pragmatisch aan de slag moet worden gegaan. In dit kader heeft het Surinaamse staatshoofd op donderdag 02 juni 2022 de presidentiële werkgroep “Caricom Industrial Policy Nationale Commissie Kabinet van de President”, geïnstalleerd.

Commissievoorzitter Daniel Lachman zegt dat er in de tweede week van juni 2022 alvast de contouren worden neergegezet voor het industrieel beleid. Daarbij zal men zich er eerst van vergewissen wat de grootste uitdagingen voor de industriële ontwikkeling binnen het Caribisch gebied zijn, zodat er concrete actieplannen voor het gewenste beleid gemaakt kunnen worden. Suriname is van 01 juli tot en met 31 december voorzitter van de Caricom.

De installatie moet ook gezien worden tegen de achtergrond van de aanstaande 43ste Reguliere Caricom Staatshoofdenvergadering, waar Suriname begin juli de gastheer van is. “Het is van eminent belang dat Suriname sterk naar voren komt met dit specifiek onderwerp van Industrial Policy”, aldus president Santokhi doelende op de grootse regionale bijeenkomst.

De commissie zal tijdens deze meeting in samenspraak met ambassadeur David Prendergast van het Caricom Secretariaat een discussiestuk Industrial Policy presenteren. Industrieel beleid moet volgens het Surinaamse staatshoofd gezien worden als één van de belangrijkste instrumenten voor duurzame industrie en wederopbouw na de covidpandemie; als veerkracht tegen klimaatverandering, waarde toevoeging en opwaartse sociaaleconomische mobiliteit.

Het formuleren en implementeren van het raamwerk voor het industrieel beleid, vereist tijd, reden waarom de werkgroep voor een onbepaalde periode is geïnstalleerd. Eén van de eerste onderwerpen die binnen de context van de Caricom Single Market & Economy (CSME) bekeken moeten worden, zijn de producten die regionaal gebruikt en ingekocht kunnen worden. Voorzitter Lachman verwijst hiernaar als “het identificeren van de low hanging fruits”, wat zal resulteren in een effectievere ontwikkeling van het industrieel beleid.

Naast voorzitter Lachman maken ook de heren R. Kalloe, D. Mungra, S. Ramsingh, W. Bilkerdijk en de dames R. Fräser en S. Ang deel uit van de commissie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresidentiele werkgroep voor neerzetten kader Caricom Industrieel beleid