Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Presidentiële delegatie noemt bezoek aan China succesvol

Geplaatst

op

door

De reis van president Desi Bouterse aan China is niet zomaar op de agenda geplaatst. Er moest een keus gemaakt worden tussen onder andere Rusland, Marokko, China en Cuba. Uiteindelijk heeft het staatshoofd voor de laatste twee landen gekozen. Dit zei Bouterse tijdens een persconferentie naar aanleiding van zijn bezoek aan China.  

“De datum van vertrek op 25 november is ongelukkigerwijs gevallen”, meent het staatshoofd. Het is de regeringsleider desondanks gelukt om zijn programma af te werken. In China zijn gesprekken gevoerd over hoe de samenwerking tussen beide landen te versterken. President Bouterse heeft vervolgens het woord gegeven aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken.

Minister Pollack-Beighle geeft aan dat dit het eerste bezoek op staatshoofden niveau is aan China, sinds de afgelopen 20 jaar. Er zijn in totaal 14 samenwerkingsovereenkomsten getekend. Deze zijn gespitst op verschillende ontwikkelingssectoren. Vervolgens zegt de bewindsvrouw dat Suriname een schenking van 14 miljoen US dollars voor een road monitoringsproject heeft ontvangen. Dit project moet volgend jaar afgerond zijn.

Ook op het gebied van landbouw heeft het land een donatie ontvangen. Deze schenking bestaat uit 10 pick-ups, 2 graafmachines, 16 tractoren en 100 waterpompen. Verder zal China  technische bijstand verlenen voor het onderhoud van deze goederen. Vanuit China is de toezegging gedaan om sociale projecten van Suriname te blijven ondersteunen.

Tijdens een business lunch is breedvoerig gesproken over investeringsmogelijkheden in Suriname. Een groot bedrijf op het gebied van solar energie is bereid gevonden om binnenkort af te reizen naar Suriname om het binnenland te helpen met het energievraagstuk.

Minister Gillmore Hoefdraad zegt tijdens zijn toespraak dat een schuld van 12,3 miljoen US dollar is kwijtgescholden. Dat wordt volledig toegejuicht. Verder is er een leningsovereenkomst getekend voor het upgraden van de JAP-luchthaven.

President Bouterse zegt verder dat de kwijtschelding een spontane actie is vanuit China. Het is volgens het staatshoofd geen unicum bij staatsbezoeken. Ten aanzien van gestes gedaan door China, zegt het staatshoofd dat wordt verwacht dat Suriname het tempo opvoert, als het aankomt op het tot stand brengen van verdere ontwikkeling van de verschillende sectoren.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Vicepresident Adhin was aanwezig bij inauguratie Argentijnse president

Geplaatst

op

door

Vicepresident Ashwin Adhin heeft de beëdiging van Alberto Angel Fernández tot de nieuwe president in Buenos Aires, Argentinië, bijgewoond. De vicepresident heeft, op uitnodiging van Argentinië, president Desi Bouterse vertegenwoordigd. De plechtigheid in het Zuid-Amerikaanse land heeft op dinsdag 10 december plaatsgevonden.

De vicepresident werd tijdens het bezoek vergezeld door de ambassadeur van Suriname te Caracas, Gillian Adjako. Bij deze gelegenheid is ook de voormalige president Cristina Fernández Kirchner ingezworen als vicepresident voor de periode van 2019 tot en met 2023.

Tijdens de inaugurele toespraak van het nieuwe Argentijnse staatshoofd, heeft hij geruime tijd stilgestaan bij de enorme achteruitgang die het land heeft meegemaakt in de vier jaar van de regering onder leiding van Mauricio Macri. Hij gaf aan, dat op dit moment één op de twee Argentijnse kinderen honger lijdt en dat de werkloosheid onder de jongeren enorm is. De nieuwe president heeft in duidelijke woorden de herinvoering van de sociale agenda benadrukt, met het doel om de sociale zekerheid van het volk te verhogen. Een concrete actie daarbij betreft het wederom instellen van de gezinslandbouw.

Ten aanzien van het buitenlandsbeleid heeft het Argentijnse staatshoofd benadrukt, dat zijn land op basis van gelijkwaardigheid met eenieder zal werken en dat Latijns-Amerika voor zijn regering van eminent belang is, er vanuit gaande dat geen enkel land zal moeten worden uitgesloten in deelname aan het proces van regionale integratie.

Lees verder

Suriname

NPS-topper Wayne Telgt opgesloten om zedendelict

Geplaatst

op

door

Hoofdbestuurslid van de Nationale Partij Suriname (NPS), Wayne Telgt, is door de politie in verzekering gesteld. Dit meldt Starnieuws op haar website. De aanhouding van Telgt, die ook presentator is van het televisieprogramma ‘To the Point’, is bevestigd door politiewoordvoerder hoofdinspecteur Humphrey Naarden.

Telgt is verhoord door de politie van afdeling Jeugdzaken. Volgens Naarden gaat het om een zedendelict, waarbij een minderjarige is betrokken. Echter kan de politiewoordvoerder geen informatie meer geven over deze zaak.

De hele dag door werd verteld, dat de politie op zoek was naar Telgt, omdat er tegen hem aangifte is gedaan. Telgt heeft intussen een advocaat in de arm genomen. Na overleg met het Openbaar Ministerie, is besloten om hem in verzekering te stellen. 

Lees verder

Meest gelezen