maandag 15 juli 2024
33 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

Presidentieel team voert gesprek met Centrale Bank van Suriname

lees ook ...

LVV onderzoekers en voorlichters volgen training over Kobo T...

Onderzoekers en voorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben recent een basistraining gevolgd over het gebruik van Kobo Toolbox. Deze kosteloos beschikbare software ...

Er is eind vorig jaar een presidentieel team ingesteld om het succes van de Open Markt Operaties (OMO) – de beleggingen die bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) plaatsvonden – onder de loep te nemen, en waar nodig advies te geven. Het team bestaande uit minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, CBvS-regeringscommissaris Jim Bousaid en voormalig CBvS-governor Glenn Gersie, heeft gesprekken gevoerd met de moederbank. Dit gebeurde in aanwezigheid van president Chandrikapersad Santokhi. Bousaid spreekt van constructieve discussies.

Tijdens de bijeenkomst heeft het presidentieel team wat aandachtspunten gepresenteerd aan de CBvS gevolgd door een discussieronde. Eerder in het jaar heeft het team een presentatie gehouden voor de president en diens adviseurs. “We hebben een hele constructieve discussie gehad.

De doelstelling is om de OMO’s beter en effectiever te laten werken,” zegt de regeringscommissaris. OMO’s kunnen, mits goed uitgevoerd, eraan bijdragen om de wisselkoers en het prijspeil te stabiliseren. Vandaar dat steeds nagegaan moet worden hoe OMO’s effectiever te laten werken. OMO’s moeten volgens de functionaris het juiste stimulans en signalen geven aan de samenleving, zodat er een gewenst gedrag komt van economische subjecten zoals individuen, consumenten en bedrijven. Dit moet ertoe leiden dat er een economisch proces van stabiliteit ontstaat.

Het presidentieel team zet als belangrijk instrument in op stabilisatie van de Surinaamse economie en het monetair beleid. Een belangrijk aspect betreft de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor herziening van het herstelprogramma. Bousaid: “IMF is ook bereid met ons te kijken en na te denken over de aanpassing van het monetair beleid.”

Het uiteindelijke doel is volgens de functionaris “een stabiele economie met een stabiele wisselkoers, stabiel prijspeil waardoor het proces van verarming vanwege prijsstijgingen stopt”. Hij meent dat verhoging van het overheidsinkomen middels de belasting toegevoegde waarde (btw) ook hieraan zal bijdragen. Bousaid is echter van mening dat dit alleen kan als er sprake is van een ‘same level playingfield’. “Er moet geen sprake zijn van concurrentievervalsing.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresidentieel team voert gesprek met Centrale Bank van Suriname