donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
-0.1 C
Amsterdam
0
(0)

Presidentieel besluit leidt tot tijdelijke opschorting van mijnbouwconcessie

lees ook ...

Presidentiële werkgroep start huis-aan-huis onderzoek in Flo...

De presidentiële werkgroep Wijken in Ontwikkeling (WIO) is van plan binnenkort te beginnen met een wetenschappelijk buurtonderzoek in Flora B en de omliggende gebieden. Het hoofddoel is het verzamelen...

President Chandrikapersad Santokhi heeft besloten om de ministeriële beschikking aan Goldline Mining N.V. voor een periode van zes maanden te schorsen. Dit betreft een presidentieel besluit waarbij de president verschillende overwegingen in acht heeft genomen. Goldline Mining N.V. had via een beschikking van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) het recht verkregen voor de exploitatie van bouwmaterialen, waaronder natuursteen, steenslag en rivierzand.

Deze concessies bevinden zich in het district Sipaliwini en een gedeelte van de Corantijnrivier in het district Nickerie. Dit besluit heeft echter veel vragen opgeroepen in de samenleving, met name bij de leefgemeenschappen die in de nabije omgeving van de concessies wonen. Een van de overwegingen is dat de bewoners van onder andere Kabalebo sterk twijfelen of het enkel om concessies voor zand-, grind- en natuursteenafgravingen gaat, of mogelijk ook om goudwinning, waar zij sterk tegen zijn.

De samenleving maakt zich zorgen over mogelijke vervuiling van het water en milieu, waar zij voor hun dagelijks levensonderhoud van afhankelijk zijn. Daarnaast kan eventuele vervuiling van het rivierwater ook gevolgen hebben voor de rijstbouw in Nickerie. Er is aangegeven dat deze uitgiften in het parlement ter sprake zijn gebracht, en de regering acht het noodzakelijk om hier nader onderzoek naar te doen.

Om te voorkomen dat de concessiehouder acties onderneemt in de uitgegeven gebieden, heeft de regering besloten om de beschikking per direct voor een periode van zes maanden te schorsen. De minister van NH, de Surinaamse Notariële Beroepsorganisatie, notarissen in Suriname, de MI-GLIS Bewaarder, de Surinaamse Bankiersvereniging en de Kamer van Koophandel en Fabrieken zijn op de hoogte gesteld van dit presidentiële besluit.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresidentieel besluit leidt tot tijdelijke opschorting van mijnbouwconcessie