Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Presidenten Suriname en Guyana geven prioriteit aan heropstart Canawaima-veerverbinding

Geplaatst

op

Presidents Ali Santokhi. Foto News Guyana

Op zeer kort termijn zullen de ministers van Volksgezondheid van Suriname en Guyana gesprekken begonnen over de hervatting van de veerdienst tussen Suriname en buurland Guyana onder strikte COVID-19-richtlijnen. De veerdienst, het belangrijkste transportmiddel tussen de buurlanden, was tijdens een tweedaags staatsbezoek in buurland Guyana een van de onderwerpen die besproken is tussen president Chan Santokhi en president Irfaan Ali.

Op een gezamenlijke persconferentie verklaarde president Ali dat “zij (de ministers van Volksgezondheid) vrijwel onmiddellijk zullen beginnen samen te werken aan het opstellen van de protocollen en opzetten van systemen voor onze evaluatie, zodat we snel kunnen terugkeren en ons openstellen in een manier die de normaliteit kan herstellen.”

Hij benadrukte dat de systemen ook rekening moeten houden met de realiteit van de pandemie en ervoor moeten zorgen dat de structuur en de systemen er zijn om de beslissingen die zullen worden genomen, te ondersteunen.

President Santokhi heeft na zijn terugkeer uit Georgetown de urgentie aangegeven om het vraagstuk van de veerverbinding aan te pakken. Er zijn ook nog Guyanese staatsburgers in Suriname die door de sluiting van de grenzen niet weg kunnen. Ook het handelsverkeer lijdt onder het wegvallen van de Canawaima-veerverbinding.

De veerdienst tussen beide landen werd op 14 maart geschorst door de COVID-19-pandemie. Suriname heeft alle grenzen gesloten toen het eerste coronageval in het land werd geregistreerd. Op 19 maart was een reis met de MB Sandaka toegestaan ​​om gestrande burgers van beide landen te vervoeren.

Guyana registreerde zijn eerste geval van coronageval ook in maart. Het land telt nu tot 554 gevallen met 22 doden. Tot en met gisteravond telde Suriname 2.391 positief geteste personen met 29 doden. Om 20.30 Surinaamse tijd wordt de COVID-19-website bijgewerkt.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Augustus 2021 nieuwe veerboot voor verbinding Suriname en Frans-Guyana

Geplaatst

op

Franse Ambassadeur Antoine Joly

De nieuwe veerboot die de veerverbinding tussen Suriname en Frans-Guyana onderhoudt komt eind augustus 2021. Althans dat is de verwachting. Bij een werkbespreking tussen Suriname en Frankrijk vorige maand te Saint-Laurent-du-Maroni is dit onder andere naar voren gekomen.

Volgens de Franse ambassadeur Antoine Joly is toen ook gesproken over de bouw van de brug. Voor nu is de focus echter op de ingebruikname van de nieuwe veerboot. Na aankomst van de veerboot eind augustus 2021 volgt er dan eerst een testperiode van twee maanden.

Aan het veerbootproject inclusief havens aan beide zijden van de verbinding en onderzoek hangt een prijskaartje van € 10 miljoen. De financiering komt uit Europese fondsen € 3,5 miljoen, Frankrijk € 450.000, CNES € 250.000, de lokale regering van Frans-Guyana € 175.000 en Suriname € 625.000.

Joly vindt de brug over de Marowijnerivier een noodzaak voor de toekomst van de drie Guyana’s.

Culturu.com

 

Lees verder

Suriname

Financiële situatie bij SLM zorgwekkend

Geplaatst

op

Pz Tcr A340 Surinam Slm

Het bedrijf moet uit de rode cijfers. Dit heeft de president commissaris bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), Rajen Pahladsing bekend gemaakt. De financiële situatie waarin het bedrijf verkeert is zorgwekkend.

De situatie kan alleen gered worden als het personeel, directie, RvC en de regering in een richting kijken. Het halen van het bedrijf uit de rode cijfers, zal een taak zijn op zich.

De regering is geïnformeerd over de stand van zaken die spelen bij het bedrijf. Er zal samen met de regering gewerkt worden aan een plan dat de SLM zal helpen op eigen benen te staan. Dit zal over twee weken af moeten zijn.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen