zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
5
(1)

Presidenten Santokhi en Ali zetten belangrijke stap voor Corantijn/Corentyne-brug

lees ook ...

Achterstallige salarissen leerkrachten worden deze maand uit...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft vandaag de samenleving op de hoogte gebracht van recente ontwikkelingen met betrekking tot de salarisbetaling van een aantal leerkrac...

Tijdens een belangrijke bijeenkomst op zaterdag 23 maart 2024 in Soesdyke, Guyana, hebben de staatshoofden van de Republiek Suriname, Chandrikapersad Santokhi, en van de Coöperatieve Republiek Guyana, Mohamed Irfaan Ali, vervolggesprekken gevoerd over de aanleg van een brug over de Corantijn/Corentyne-rivier. Deze besprekingen, waaraan ook ministers van Buitenlandse Zaken, Financiën en Openbare Werken van beide landen deelnamen, markeerden een cruciale fase in het overleg over de technische en financiële aspecten van dit grensoverschrijdende initiatief.

Dit project, dat deel uitmaakt van de ambitie voor regionale integratie en de verbetering van de trilaterale samenwerking tussen Suriname, Guyana en Brazilië, kreeg ook steun van de Braziliaanse president Luis Ignacio Lula da Silva tijdens een recente trilaterale top. De geplande brug wordt gezien als een strategische verbetering die niet alleen de betrekkingen tussen Suriname en Guyana zal verdiepen, maar ook zal bijdragen aan de positionering van beide landen als belangrijke spelers op het gebied van energie en voedselzekerheid in de regio.

De voordelen van een vaste verbinding zijn veelzijdig, van het vergroten van de mobiliteit van mensen en het versterken van de landbouwsamenwerking tot het vergemakkelijken van handel en investeringen en het bevorderen van toerisme, wat uiteindelijk zal resulteren in economische groei en duurzame welvaart voor de bevolking van beide landen.

De presidenten hebben hun teams van ministers de opdracht gegeven de volgende fase van het project in te gaan door onder meer discussies over prijsstelling, technische specificaties, financiering en operationele modaliteiten. Dit alles met het doel de betaalbaarheid en gunstige voorwaarden van het project te optimaliseren.

Deskundigen uit beide landen zullen samenwerken aan het creëren van een geschikt politiek en juridisch kader, het starten van het aanbestedingsproces en het vaststellen van het uiteindelijke bestuursmodel voor de brug. Er zijn specifieke tijdlijnen vastgesteld om deze taken te voltooien, waarbij het team van drie ministers uit elk land zal doorgaan met het leiden van onderhandelingen en het regelmatig rapporteren van de voortgang aan beide regeringen.

Presidenten Santokhi en Ali zijn voorts overeengekomen om in mei 2024 het Platform voor Strategische Dialoog en Samenwerking bijeen te roepen, met als doel het gesprek uit te breiden naar andere belangrijke strategische gebieden van wederzijds belang.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresidenten Santokhi en Ali zetten belangrijke stap voor Corantijn/Corentyne-brug