dinsdag 27 februari 2024
26 C
Paramaribo
3.7 C
Amsterdam
3.5
(2)

President vraagt gemeenschap geduld voor onderzoek OM in spraakmakende zaak

lees ook ...

Vp Brunswijk bekritiseert cambiohouders voor handelspraktijk...

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk uit kritiek op de handelspraktijken van cambiohouders, waarbij hij suggereert dat zij een rol spelen in de koersontwikkeling van de valuta. Hij merkt op dat het wei...

De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi vraagt geduld en begrip van de samenleving in verband met de spraakmakende ontwikkelingen met betrekking tot gelden die het ministerie van Financiën en Planning toekomen. In deze zaak gaat het om SRD 40.9 miljoen die is overgemaakt van de rekening van de staat. 

Volgens het staatshoofd heeft het Openbaar Ministerie (OM) de volledige onafhankelijkheid om het onderzoek te verrichten en schakelde het gespecialiseerde justitieel interventie Team in. Verder gaf het OM ook door dat het onderzoek een embargo karakter heeft, wat niets anders inhoudt dan dat het gaat om een besloten onderzoek, waarbij in alle stilte, met alle ten dienste staande middelen, strafbare feiten en personen zichtbaar gemaakt worden ten einde de waarheid zo snel als mogelijk te achterhalen. Verder geldt voor het embargo ook dat er geen contaminatie, noch beïnvloeding van het onderzoek plaatsvindt.

“Wij als regering hebben respect voor het standpunt van het Openbaar Ministerie en zijn ook heel zorgvuldig omgegaan met de informatie die zowel in het parlement als op overige plekken, onder andere via de minister van Financiën is gedeeld”, geeft president Santokhi aan.

Vertekend beeld
“Jammer genoeg merken wij dat derden, die de informatie toegestuurd hebben gekregen, een andere houding etaleren waarbij geen rekening wordt gehouden met het standpunt van het openbaar ministerie. Willens en wetens presenteren zij de informatie op zodanige wijze dat enerzijds een vertekend beeld kan ontstaan maar erger nog het lopend onderzoek schade ondervindt en het onderzoeksbelang wordt ondermijnd”, voegt het staatshoofd eraan toe. Er ontstaat nu een situatie waarbij er zoveel informatie in de samenleving terechtkomt waarbij onduidelijk is wat juist of onjuist en onzuiver is.

Op basis van het voorgaande laat de president optekenen dat deze regering te allen tijde het rechtsstaat principe zal hanteren, wet en recht altijd zal versterken en bovenal de naleving daarvan blijvend zal bevorderen. Wat recht overeind staat voor de regering is het vertrouwen dat het onderzoek zich niet alleen richt op daders en verdachten, maar dat ook het gestolen geld terug zal vloeien in de boezem van de staat. Dit geld behoort immers de Surinaamse samenleving toe. De regering betreurt dat dit heeft kunnen gebeuren.

Intern onderzoek Financiën
Het staatshoofd heeft intussen de opdracht gegeven aan de minister van Financiën en Planning om naast het strafrechtelijk onderzoek van het openbaar ministerie, ook een eigen, intern onderzoek te starten. Hierbij moeten financiële deskundigen nagaan hoe de strafbare handelingen zijn gepleegd waardoor vervalste documenten, waaronder reçu´s, in het systeem zijn terecht gekomen.

Het voorlopig verslag geeft aan dat er verdachten zichtbaar gemaakt zijn die worden opgespoord. Hij benadrukt dat er zonder aanzien des persoon zal worden opgetreden. De president doet een beroep op eenieder om het OM alle ruimte te geven voor onafhankelijk onderzoek.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident vraagt gemeenschap geduld voor onderzoek OM in spraakmakende zaak