Op dinsdag 29 augustus jongstleden werd het leiderschapssymposium van het nationaal leger (NL) in de Congreshal afgesloten. Met dit symposium heeft het leger volgens het staatshoofd een aanzet gegeven om de mondiale vraagstukken goed te analyseren en oplossingen te vinden. Hierin hebben de minister en de bevelhebber van het leger een cruciale rol. Ook de interactie tussen de officieren is niet weg te denken. Voortaan wordt het symposium jaarlijks gehouden.
Tijdens het symposium zijn er leiders getraind en gereed gemaakt om over te nemen van de huidige generatie. Individueel en collectief leiderschap moet in hun optreden centraal staan. Santhoki is als opperbevelhebber trots op alle officieren, die in moeilijke omstandigheden leidinggeven aan de verschillende afdelingen van het leger.
“We hebben niet alleen de klimaatdreiging, maar leunen ook aan tegen een maritieme dreiging vanwege de ontwikkelingen op het gebied van olie en gas. Daarnaast zijn er ook economische, veiligheids- en gezondheidsdreigingen. Ook mensenhandel, mensensmokkel en grensoverschrijdende criminaliteit vragen om een goed antwoord vanuit onze veiligheidsdiensten.” Daarom rekent Santhoki op de bijdrage van het leger, in deze tweede helft van zijn regeertermijn. Nu is resultaten neerzetten een noodzaak, daar er projecten uitgevoerd zullen worden, die betrekking hebben op het ministerie van Defensie en het Nationaal Leger.
Het optreden en het leiderschap van het leger zullen van grote waarde moeten zijn om de verschillende dreigingen die op Suriname afkomen, te kunnen weren volgens het staatshoofd. Bevelhebber Werner Kioe A Sen wijst erop dat de officieren paraat en reactief moeten kunnen optreden in geval van een ramp of dreiging. Door dit symposium kregen de officieren een platform om te discussiëren, mee te denken en oplossingen te helpen aandragen. “Het is een voorwaarde om als leiding paraat te zijn op elke ontwikkeling en dreiging die op ons afkomt”, aldus de bevelhebber.
Minister Krishnakoemarie Mathoera benadrukt, dat het leiderschap van de officieren van enorm belang is voor de transformatie van het Nationaal Leger. “Sterke leiders zijn nodig om die transitie te maken naar ontwikkeling. Daar bent u cruciaal in, als u geen ownership en verantwoordelijkheid neemt, gaat het niet lukken. Als we gaan wachten totdat zaken naar ons toe komen, dan zijn we wellicht laat”, hield zij de bewindsvrouw voor.
Andere inleiders waren voormalig Telesur-directeur Dirk Currie, die inging op strategisch leiderschap, terwijl professor Jack Menke de geopolitieke veranderingen in de Amazoneregio en de uitdagingen voor Suriname belichtte. Ambassadeur Henry Mac Donald sprak over de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).
Bron: De Communicatie Dienst Suriname