donderdag 6 oktober 2022
25.5 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
5
(1)

President staat stil bij slavernij en racisme op Dag der Marrons

lees ook ...

Wederom een verkeersdode genoteerd

De autobestuurder Armanzo Abdoelkarim(37) is op zondag 2 oktober na een aanrijding, kort na aankomst in het ziekenhuis komen te overlijden. De politie van het bureau Centrum kreeg omstreeks 05.11 uur ...

In zijn boodschap op de Dag der Marrons, vandaag, staat president Chandrikapersad Santokhi stil bij de eeuwenlange wreedheden die tot slaaf gemaakten hebben moeten doorstaan. Niet alleen het coronavirus is een dilemma, maar ook het opkomende virus van racisme. Jaarlijks wordt op 10 oktober met de Dag der Marrons de strijd van de marronvoorouders tegen onderdrukking en voor vrijheid herdacht. “Een bijzondere dag voor de marrons”, stelt het staatshoofd.

In 1760 werd een vredesverdrag gesloten tussen het koloniale bestuur en de Ndyuka-stam van de marrons, in Suriname. In dit vredesverdrag, werden de vrijheid en zelfstandigheid van de marrongroep, erkend. President Santokhi brengt op deze herdenkingsdag hulde aan alle slaaf gemaakten, wiens menselijkheid werd ontzegd en die eeuwenlang gruwelijke wreedheden, hebben moeten doorstaan.

“De marrons hebben strijd geleverd tegen onrecht, en tegelijkertijd, hebben ze ook een strijd geleverd voor de erkenning van de menselijke waardigheid. Nu moeten wij een strijd leveren voor de wettelijke erkenning van de grondenrechten van de marrons en inheemsen”, aldus het staatshoofd.

Hij zegt dat de regering de gemeenschappelijke strijd tegen elke vorm van slavernij zal voortzetten. “We moeten ervoor zorgen, dat alle mensen in waardigheid en gerechtigheid leven. Slavernij, behoort tot de meest afschuwelijke uitingen, van menselijke wreedheden, in de geschiedenis.”

Het staatshoofd bleef in dit kader ook stilstaan bij de moderne slavernij in al haar vormen: mensenhandel, dwangarbeid en kinderarbeid, waar veel kwetsbare groepen onder lijden. Hij benadrukt dat menselijke waardigheid centraal staat in het regeringsbeleid. “Slavernij hoort niet thuis in onze wereld, deze is de meest flagrante schending van mensenrechten.”

Hij merkt op dat de impact van de slavernij, vandaag de dag, nog steeds zichtbaar is in raciale onrechtvaardigheden en ongelijkheden. Het staatshoofd, dat het virus van racisme een dilemma noemt, roept op samen op te komen tegen oude en nieuwe vormen van slavernij, door mensen bewust te maken van de gevaren van racisme.

“We moeten zorgen voor gerechtigheid en gelijke kansen voor alle mensen. De internationale gemeenschap, moet ook meer doen om armoede, sociale uitsluiting, analfabetisme, onwetendheid en discriminatie, racisme te bestrijden. Daarom nodig ik eenieder uit om het pad van racisme en discriminatie te verlaten en samen de natie Suriname op te bouwen.”

Surinamer zijn, betekent volgens Santokhi dat wij allen die hier wonen, ongeacht etniciteit, het multiculturele product zijn van dit prachtig land.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident staat stil bij slavernij en racisme op Dag der Marrons