Bij de instelling van de stuurgroep Traditionele Medische Systemen Industrie op 18 februari jongstleden, hield President Santokhi een toespraak. Deze industrie kan in Suriname bestaan, omdat ons tropisch regenwoud veel geneeskrachtige kruiden herbergt. Het is te hopen dat er met de kennis voorzichtig omgesprongen wordt, zodat die niet in handen komt van onbevoegden en dat deze industrie Suriname veel roem en rijkdom mag opleveren.
“Landgenoten,
Wij zijn op vele fronten een begaafde en cultureel veelzijdig rijke samenleving die bestaat uit onze broeders en zusters die de originele bevolking van Suriname zijn, en daarna onze broeders en zusters afkomstig uit Europa, Afrika, India, China en Indonesië. Onze multiculturele traditionele geneeskunde is enorm rijk.
Rijk aan gezamenlijke kennis en kunde, die een belangrijke intellectuele bron is die wij kunnen transformeren naar een volwaardige industrie: onze eigen Surinaamse traditionele medische systemen industrie. Deze industrie bestaat uit verschillende schakels in een lange productieketen, te beginnen met: medicinale plantenkenners, verzamelaars van de in ons oerwoud groeiende medicinale planten en plantdelen, telers en verwerkers van medicinale planten en plantdelen, verpakkers, distribiteurs, apotheken en andere verkopers, traditionele geneeskundigen, wetenschappers, en alle andere directe schakels in de productieketen van onze traditionele medische systemen industrie.
Deze industrie zal ook leiden tot gespecialiseerde opleidingen voor de eerdergenoemde productieketen. Daarnaast hebben onder andere verzekeringsmaatschappijen ook voordeel bij deze industrie door nieuwe verzekeringsproducten aan te bieden. Ook adviesbureaus, zoals grafische-, marketing- en raadgevende bureaus, hebben voordeel aan deze nieuwe industrie omdat hun gespecialiseerde dienstverlening cruciaal is voor communicatie, marketing en exportactiviteiten van de industrie. De werkgelegenheid die deze industrie creëert is veelzijdig en enorm groot.
De eerste taak van de Stuurgroep is onder andere het voorbereiden van de wettelijke erkenning van de Surinaamse traditionele geneeskunde. Met heel veel genoegen continueer ik met het aanstellen van de stuurgroep, het programma Ontwikkeling Traditionele Medische Systemen. De stuurgroep OTMSI bestaat uit:
Dhr. Steve Silos (Voorzitter; Industriële Ontwikkeling), Dhr. Amrika Anroedh (Ondervoorzitter; Traditionele Geneeskunde), Mw. Andjeniedevi Autar (Lid; Jurist), Mw. Joan Ilahi (Lid; Internationale Samenwerking), Dhr. Max Huisden (Lid; Wetenschappelijk Onderzoek), Mw. Ingrid Lelie (Secretaris). De adviseur van de Stuurgroep TMSI:Dhr. Dewanchandrebhose Sharman (Vicevoorzitter DNA.“