zaterdag 2 maart 2024
31 C
Paramaribo
11 C
Amsterdam
5
(1)

President Santokhi zegt waarom het financieel moeilijk zal blijven

lees ook ...

ECD kondigt strengere handhaving aan na bijeenkomst met onde...

De Economische Controledienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft aangekondigd haar activiteiten op te voeren en intensiever te handh...

President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens een regerings persconferentie op maandag 28 november jongstleden aangeven dat de regering ruim 400 miljoen SRD per maand besteed aan brandstofsubsidie ten behoeve van de samenleving. 

Hij zei daarover dat dat, heel zwaar drukt op het budget van de staat. “De regering heeft de subsidie op brandstof, kookgas en andere producten voortgezet. Vanwege de ontwikkelingen op internationaal vlak is de subsidie voor brandstof onhoudbaar hoog geworden”, aldus het staatshoofd.

President Santokhi liet weten dat het weer op spoor krijgen van een ontregelde economie te midden van een wereldconflict in Oekraïne een langdurig en complex vraagstuk is. Het staatshoofd heeft ook een aantal andere aspecten die duurzaam beleid uitvoeren moeilijk maken, opgesomd.

De regeringsleider sprak ook over een enorme schuldenlast en slechte financiële reputatie. Naar zeggen van de president heeft de aanhoudende coronapandemie de economie ook helpen ontregelen. “Het weer op het spoor krijgen van een ontregelde economie te midden van een pandemie is een tegenslag met langdurige bijeffecten”, aldus het staatshoofd.

Deze externe ontwikkelingen en de onvoorziene uitgaven in een situatie van een begrotingstekort maakt dat Suriname te maken krijgt met een schaarste aan producten, hogere prijzen voor goederen en de toelevering daarvan, toenemende inflatie, koopkracht die terugvalt en inkomsten van de staat die minder worden. Dit gaf het staatshoofd in zijn inleiding aan.

De president gaf echter ook aan, dat de regering ook in uitdagende tijden door goed beleid, een aantal zaken heeft kunnen realiseren. “Ons aanzien en financiële betrouwbaarheid in de wereld is sterk verbeterd”, merkte de President op.

Het staatshoofd onderstreepte ook dat de regering goed op weg is om de overgenomen schuldenlast te herstructureren. Ook het kunnen afbetalen van een belangrijke deel van de binnenlandse schuld van de staat noemde hij als belangrijke realisatie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi zegt waarom het financieel moeilijk zal blijven