donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi: Suriname zal stem laten horen tijdens Klimaattop

lees ook ...

Gi Sranan verzorgt Trainingsprogramma Integere Leiders (2)

Gi Sranan is een initiatiefgroep van zeven senioren proffesionals die belangeloos een bijdrage gaan leveren aan beter, deugdelijk openbaar bestuur. Dit willen zij doen door Surinamers met de ambitie o...

President Chandrikapersad Santokhi, die zaterdag aan het hoofd van een delegatie naar Egypte is vertrokken in verband met de 27e Conference of the Parties (COP27), zal het standpunt van Suriname en dat van de regio presenteren. Tijdens de conferentie die plaatsvindt van 6-18 november zullen de wereldleiders de meest urgente kwesties over klimaatverandering bespreken. Hieronder vallen: toegang tot klimaatfinanciering, verlies en schade voor ontwikkelingslanden en het transformeren van energiesystemen.

Suriname en andere ontwikkelingslanden zullen op deze VN-conferentie over klimaatverandering aandacht vragen voor concrete plannen en het inlossen van gemaakte beloften door de geïndustrialiseerde landen tijdens voorgaande bijeenkomsten.

Schadevergoeding
De president die deelneemt als staatshoofd van Suriname en als Caricom-voorzitter zal de Klimaattop, in de stad Sharm el-Sheikh, op 7 en 8 november toespreken. Deelname van Suriname en de Caribische regio aan deze conferentie is volgens president Santokhi belangrijk vanwege het regionaal standpunt inzake schadevergoeding voor loss and damage als gevolg van klimaatverandering.

Volgens het staatshoofd is er tot nu toe geld gereserveerd voor wat betreft het terugdringen van klimaatverandering en adaptatiemaatregelen. Echter zijn er geen financiën gereserveerd voor vergoeding van schade.

“Het is nu tijd dat loss and damage opgenomen wordt in het besluit tijdens COP27 en dat is belangrijk voor de regio”, zegt Santokhi. Suriname zal op COP27 standpunten innemen en in dialoog gaan met landen die in dezelfde positie verkeren. Ook zal er dialoog zijn met ontwikkelde landen en instituten zodat de agenda van het land en die van regio opgenomen worden in de wereldagenda.

Ondersteuning
President Santokhi noemt Surinames deelname aan de Klimaattop belangrijk, mede vanwege het feit dat het land een van de drie carbon-negatieve landen in de wereld is. Deze status moet met nationale inspanningen en ondersteuning van de rest van de wereld behouden worden.

“Wil Suriname die steun hebben, dan moet het land ook op COP27 aanwezig zijn om zijn stem te laten horen. Op de conferentie kan gepleit worden voor financiële middelen om de lage kustlijn te beschermen tegen de stijgende zeespiegel en het tegengaan van verzilting van bodem. Dit laatste leidt namelijk tot verlies van agrarisch land,” zegt het staatshoofd.

De presidentiële delegatie keert op 10 november terug naar Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi: Suriname zal stem laten horen tijdens Klimaattop